Carnea de miel se regăsește în fiecare an pe listele românilor atunci când se apropie sărbătoarea Sfintelor Paști. Oamenii își fac planuri din timp să prindă o anumită cantitate necesară pentru a putea găti cele mai delicioase rețete din carnea de miel. Clujenii pot opta în funcție de preferințe pentru a achiziționa un miel întreg de la o fermă din județul Cluj sau se pot orienta către comercializarea pe bază de înscriere, de la magazinul din campusul USAMV, sub formă de carcase, cu greutatea cuprinsă între 10-20 kg.
“Rasa românească de oi o am de 50 de ani. Dar aduc oi din toată lumea, chiar din Israel, Asia, Europa. Comand de acolo oi, mergem chiar și la expoziții, la târguri de-ale lor, iar după le cresc aici. Eu merg aproape peste tot în lume, la fel de fel de întâlniri și facem chiar schimburi de experiență între noi, fermierii. Din această cauză, cel mai mult vând extern, de acolo am clienții cei mai mulți, deoarece este cel mai bine plătit. Vând și în Cluj la diferiți prieteni sau pentru cine este interesat”, ne spune fermierul Cornel Revnic.
Ferma lui Cornel se află în localitatea Ciurila, la aproximativ 18 kilometri de Cluj-Napoca. Fermierul este cunoscut în toată zona pentru cele 16 rase de oi, dar deși are mii de animale, clienții trebuie să sune din timp pentru a-și cumpăra mielul de Paști. Un mieluț de câteva kilograme pleacă de la 50 de euro în sus.
“Oamenii trebuie să mă sune cu ceva timp înainte pentru a ști dacă au nevoie pentru vânzare sau reproducere. Nu îi vindem pe toți, pentru că trebuie să îi ținem pentru reproducere. Dintre cei pe care îi vindem, aceștia pot cântări în funcție de cerințele clientului, mai ales dacă vin din timp să discutăm. Putem să facem animalul să cântărească până la 70 de kilograme. În afară, vindem mieii de 5 ori mai mult”, spune bărbatul.
De altfel, fermierul a dat “lovitura” cu exporturile, cele care practic i-au salvat întreaga afacere. Dubai, Qatar, Liban sunt doar câteva din țările unde ajung mieii crescuți de el. Carnea românească de miel este foarte apreciată, deoarece animalele cresc aici în cele mai bune condiții.
“Carnea noastră este printre cele mai bune din lume pentru că avem climă bună, apă potabilă, iar animalele noastre trăiesc în natură fie că e vară sau iarnă. Ele rezistă la intemperii la -20, -30 de grade și noi le ținem cât mai tradițional. Le creștem cu porumb de-al nostru, iarbă, proteine. Noi ne plimbăm între 5-15 kilometri pe zi. Asta e mișcarea pentru pășunare. Astfel fibra lor musculară este foarte bine dezvoltată și gustativă. Am ajutoare, dar le plimb și eu când vin din străinătate. Am o comandă de 30.000 de miei pe lună din Qatar, dar nu pot face față. Pe listă mai este Dubai, chiar Liban deși este o țară foarte săracă, dar oferă prețuri foarte bune. Acum am făcut o nouă rasă și vreau să o omologhez. Am făcut încrucișări între oi de ale mele românești cu rasa Texel. Am făcut un hibrid, de trei ani lucrez la asta”, explică Revnic.
De cealaltă parte, fermele USAMV vând carne de miel pe baza de înscrieri. Acestea se pot face la magazinul din campusul USAMV, cu un avans de 50 de lei. Ulterior, carnea de miel se va vinde sub formă de carcase, cu greutatea cuprinsă între 10-20 kg, în conformitate cu programarea stabilită, la prețul de 25 lei/kg. Magazinul de pe Calea Mănăștur este deschis de luni și până vineri, între orele 8.00 – 18.00.
“În acest an am reușit să venim în întâmpinarea consumatorilor cu o gamă foarte variată de legume, fructe, dar și de produse din carne proaspete din ferme. Acestea este rezultatul muncii întregului colectiv angajat, alături de studenții noștri, care și-au realizat astfel lucrările practice în condiții reale de producție. Sperăm ca toți cei care doresc să sprijine activitatea stațiunilor noastre să aleagă să cumpere produse locale de o calitate superioară”, a declarat directorul general administrativ al USAMV Cluj-Napoca, Ec. dr. Lucian Naș.