Zeci de clujeni, iubitori de cultură tradițională, au luat parte marți, 23 aprilie 2019, la vernisajul expoziției ,,Fotoetnografia – Salvgardare identitară”, organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.
Vernisajul a avut loc în foaierul Bibliotecii Județeane „Octavian Goga“, și a adus în fața publicului clujean, în premieră, o colecție importantă de fotografie veche cu bănățenii de altădată, dar și piese de port și podoabă. Fotografiile expuse fac parte din bogata Colecție etnografică ,,Marius Matei”. Pasionat colecționar, Marius Matei a adunat peste trei mii de piese de port popular și obiecte de podoabă autentice din Banat, dar și fotografii vechi, iar la Cluj-Napoca a adus doar o mică parte din bogata sa colecție.
Expoziţia este parte a unor schimburi culturale între clujeni şi bănăţeni, astfel că, în cadrul vernisajului, consultatul artistic Consuela Bendea, cea care a inițiat și coordonat evenimentul, alături de Adriana Andrei, a vorbit despre proiectele culturale care vor fi derulate împreună cu Muzeul Satului Bănățean din Timișoara și Colecția etnografică ,,Marius Matei”. De asemenea, a evidențiat importanța fotografiei etnografice, amintind de interesul crescut pe care, în ultima perioadă, îl manifestă pentru acest gen de fotografie mulți iubitori de cultură tradițională.
La rândul său, colecționarul Marius Matei, etnograf la Muzeul Satului Bănățean Timișoara, a vorbit despre pasiunea sa pentru portul popular și obiectele de podoabă, arătând faptul că, prin intermediul fotografiilor, a reușit să realizeze o clasificare a pieselor din colecția sa. Totodată, a specificat că fotografiile expuse prezintă costumul popular din zona Banatului de Câmpie, de la finalul secolului al XIX-a și începutul celui de-al XX-lea.
În cadrul vernisajului au fost prezentate publicului și câteva piese de port popular din subzona etnografică Lugoj.
Deoarece credincioșii se află în Săptămâna Mare, vernisajul expoziției a fost însoțit de un moment muzical, susținut de interpreta de muzică populară Marinela Zegrean Istici, angajată a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, care a interpretat câteva pricesne.
Fotografiile ce fac parte din bogata Colecție etnografică ,,Marius Matei” vor zăbovi pe simeze până joi, 2 mai a.c, urmând ca în 13 mai 2019, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj să verniseze la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara expoziția proiectului „Fotografia-document etnografic” (FDE).