Concursul, care s-a încheiat ieri, 22 august, cu festivitatea de premiere, s-a desfășurat pe trei secțiuni: tradițional, artistic și stilizat, iar clujenii au fost înscriși la prima categorie, tradițional. Grupul „Mărișana”, format din locuitori ai satului clujean Mărișel, a prezentat în concurs “Corindatul Junilor” sau „Colindatul de ceată bărbătească”, obicei care face parte din patrimoniul imaterial al umanității UNESCO încă din 2014.
În această competiție internaţională a tradiţiilor folclorice s-au întrecut 15 grupuri din 12 țări (România, Bulgaria, Ungaria, Serbia, Turcia, Spania, Indonezia, Mexic, Kosovo, Slovacia și Slovenia și Polonia), dar clujenii a reușit să impresioneze juriul prin prestația lor.
Totodată, mărișenii au primit un premiu special din partea Asociației “Podhale”, Filiala Zakopane, președinte Marcin Zubek, pentru autenticitatea, păstrarea și promovarea tradițiilor și obiceiurilor de iarnă. Grupul a participat la acest festival cu sprijinul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, și a Primăriei Marisel.
Grupul tradițional „Mărișana” din Mărișel a fost înființat în anul 2004 și este coordonat de prof. Ioan Mariș, o personalitate dedicată păstrării și promovării culturii tradiționale. Repertoriul grupului include jocuri, cântece și obiceiuri tradiționale moștenite de la străbunii celor care trăiesc în frumoasa localitate montană Mărișel, situată în inima Munților Apuseni.
sursa: Tradiții Clujene