Guvernul a aprobat lista bolilor infectocontagioase pentru care se impune izolarea pacienților. Aceștia pot fi izolați la domiciliu, la o locație declarată de ei sau, după caz, în unități sanitare sau în locaţii alternative ataşate acestora. Unitățile sanitare care pot trata astfel de pacienți a fost și ea stabilită prin aceeași hotărâre de Guvern.
Lista celor 24 de boli contagioase a fost propusă de Institutul Național de Sănătate Publică. Pe ea se regăsește și noul coronavirus SARS-CoV-2.
„Sunt acele tipuri de boli determinate de agenți patogeni care determină un impact rapid și major asupra stării de sănătate a persoanei bolnave și pot determina rapid apariția de focare de boli transmisibile sau declanșarea de epidemii extinse la nivel național sau internațional. Aceste boli infectocontagioase necesită identificare rapidă, declarare și insituire de măsuri imediate în scopul limitării extinderii bolii în populația generală”, a explicat Ministerul Sănătății.
Având în vedere faptul că bolile infectocontagioase sunt tratate în primul rând în spitalele și secțiile de boli infecțioase, lista unităților sanitare de bază în care persoanele bolnave vor fi izolate în scopul evaluării clinico-biologice și acordării serviciilor medicale necesare cuprinde în primul rând aceste tipuri de unități sanitare.
„În funcție de capabilitățile acestor spitale, sunt unități de faza I și faza II. Spitalele de faza I sunt reprezentate de spitalele clinice de boli infecţioase.
În situația în care spitalele clinice de boli infecţioase de Faza I sunt depăşite din punctul de vedere al numărului de pacienţi internaţi, precum și în funcție de specificul afecțiunii, pacienţii cu forme uşoare, medii, severe şi critice se vor trata în unități sanitare care deţin compartiment/secţie ATI, cu capacitate de ventilaţie mecanică și care se bazează pe sistemul pavilionar disponibil în majoritatea spitalelor/secțiilor judetene de boli infecţioase sau spitalelor/sectiilor judetene de pneumoftiziologie, care reprezintă spitalele de faza II”, mai arată reprezentanții Ministerului.
Lista bolilor pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliu sau în spitale este:
- poliomielita
- difteria
- rujeola
- pertussis
- febra tifoidă
- febra paratifoidă
- boala meningococică (MCSE)
- tuberculoza pulmonară cu microscopie pozitivă
- antrax pulmonar
- rabia umană
- holera
- pesta
- variola / varioloidul
- gripa umană cauzată de un nou subtip de virus gripal
- cazuri umane de gripă aviară înalt patogenă
- febra hemoragică Lassa
- Ebola
- febra hemoragică Marburg
- febra hemoragică Crimeea Congo
- febra galbenă
- Nipah
- SARS
- Mers-CoV2
- SARS-CoV-2.