Halloween-ul în Transilvania, prin ochii unui etnograf: „Nu întrevăd o asimilare a Halloween-ul în cultura românească”

by Oana Spiru

Halloween-ul se sărbătorește în fiecare an pe 31 octombrie și este cunoscută ca fiind sărbătoarea tuturor sfinților. Fiind una dintre cele mai vechi sărbători din lume, Halloween-ul este acum sărbătorit în foarte multe țări de pe glob, cele mai cunoscute fiind Irlanda, Statele Unite, Canada, Puerto Rico și Regatul Unit, iar ocazional în unele părți ale Australiei și Noua Zeelandă.

În ultimii ani Halloween-ul a luat amploare și în România. Ce spun specialiștii despre acest lucru? Istoricul și etnograficul Tudor Sălăgean, susține că Halloween-ul în România este doar la o formă de amuzament, relevantă pentru țara noastră fiind sărbătoarea tuturor Sfinților.

„Există multe elemente împrumutate care au fost receptate și au fost preluate în cultura românească, cum ar fi bradul de Crăciun, iepurașul de Paște, etc. Până la urmă e foarte important felul în care comunitățile primesc și validează un element cultural. Halloween-ul nu este o tradiție care să aibă o foarte mare relevanță rituală în România. Halloween-ul este preluat doar la o formă de amuzament până la momentul de față. Nu întrevăd o asimilare a Halloween-ul în cultura românească. Pentru Transilvania este mult mai importantă sărbătoarea tuturor Sfinților și ziua Morților, această tradiție a Luminației care devine din ce în ce mai relevantă și a înregistrat progrese semnificative chiar și în ultimele decenii”, declară pentru Servus, Cluj!, Tudor Sălăgean.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza