Haos în organizarea celei de-a doua etape de vaccinare. În mediul rural, autoritățile sunt depășite

by admin

A doua etapă de vaccinare anti-COVID-19 începe la 15 ianuarie, etapă în care vor fi vaccinați cei care lucrează în domenii cheie, persoanele de peste 65 de ani, dar și cei care au boli cronice precum diabet zahar, obezitate, afecțiuni cardiovasculare, renale, pulmonare, autoimune neurologice, alte boli metabolice, inclusiv sindromul Down.

Cu trei zile înainte de startul programărilor, autoritățile nu știu încă ce au de făcut și cum să organizeze procesul de vaccinare. În mediul rural situația este cu atât mai incertă cu cât nu există dispensare și medic de familie în fiecare localitate, iar centrele de vaccinare sunt deocamdată limitate. Potrivit coordonatorului campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, în 15 ianuarie vor fi funcționale aproximativ 350 de centre de vaccinare în toată țara, în timp ce alte cca 300 sunt în curs de amenajare. Între timp, oamenii vor fi nevoiți să se deplaseze dintr-o comună în alta pentru a se putea vaccina, dar încă nu se știe cu ce sau cine va suporta costurile de transport.

In judetul Cluj, vor functiona 30 de centre, astfel: 13 in Cluj-Napoca, 3 in Turda, 1 Câmpia Turzii, 2 Dej, 1 Gherla, 1 Huedin, 1 Călățele, 1 Mociu, 1 Apahida, 1 Chinteni, 1 Gilău, 1 Băișoara, 1 Aghireșu, 1 Florești si 1 Baciu). Sunt si doua echipaje mobile de vaccinare care vor ajuta in proces.

„Anunțul se va face pe rețelele noastre de socializare, atât ale primăriei, ale parohiilor ortodoxe, dar și prin medicul de familie. Vom trimite fiecărui locuitor câte o adresă scrisă, iar programarea se va face de către personalul primăriei într-o primă etapă. Comuna Chinteni are centru de vaccinare în incinta cabinetelor medicale din centrul comunei. Acolo sunt arondate și celelalte comune din apropiere: Vulturel, Recea Cristur și așa mai departe. Astăzi chiar am primit vizita colegilor din prefectură, ISU și DSP. Aceștia ne-au spus că centrul de vaccinare de la nivelul comunei este pregătit”, spune Lucia Suciu, primarul comunei Chinteni.

Ce nu se știe însă este de unde vor veni toate fondurile pentru organziarea campaniei de vaccinare, deoarece edilii se plâng că nu pot fi suportate integral din bugetul local.

”Nu voi cheltui din bugetul Chinteni pentru a suporta cheltuielile din acest centru de vaccinare, chiar dacă domnul Gheorghiță a venit cu o ordonanță scrisă pe genunchi din punctul meu de vedere. A transferat toată responsabilitatea autorităților locale. Îi rog pe cei din Guvern să se trezească, să vină în teritoriu, să găsească o soluție plauzibilă și resurse financiare”, spune Suciu.

De asemenea, comuna Apahida va avea propriul centru de vaccinare, dar cine se va ocupa de organizare e încă o necunoscută: „Planificarea nu cred că o va face primăria, ci echipele care sunt la triaj la centrul de vaccinare. Persoanele vor fi anunțate în scris, prin telefon. Toți primarii care avem centre de vaccinare trebuie să primim o ordonanță de urgență. Pentru persoanele care nu se vor putea deplasa deloc, se va asigura transportul în colaborare cu primăria, cu cei de la MAI sau vom vedea zilele acestea. Noi vom avea centrul de vaccinare la căminul din Sânnicoară”, a declarat primarul Grigore Fati.

Ceva mai departe de oraș, lucrurile sunt și mai neclare. Oamenii vor fi nevoiți să se deplaseze kilometri întregi între localități pentru a se putea vaccina. Este și cazul locuitorilor din Căpușu Mare, de unde oamenii vor trebui să meargă până în Gilău, aflat la 9 km distanță, pentru a-și putea administra vaccinul anti-Covid.

„Încă nu avem foarte clar, concret, cum se va desfășura clar acțiunea, dar bineînțeles că noi ne vom face datoria. Ne vom informa și vom lua legătura cu fiecare în parte. O să mă implic personal împreună cu serviciul de asistență socială să informăm cât mai bine cetățenii. Medicii de familie vor primi și ei sigur directive. Din cunoștințele mele, centrul de vaccinare va fi în comuna Gilău. Acolo sunt arondate mai multe comune. Se cunosc foarte puține lucruri momentan despre cum se păstrează vaccinul”, spune primarul comunei, Gheorghe Iancu.

De asemenea, cei din Negreni vor fi nevoiți să se deplaseze până la spitalul din Huedin, aflat la o distanță de 28 de kilometri.

„Avem 20 de însoțitori angajați pentru persoanele cu handicap. Aceștia vor răspândi informațiile necesare. Cealaltă selecție o va face medicul de familie împreună cu DSP. Cetățenii comunei Negreni se vor vaccina la centrul de vaccinare de la spitalul orășenesc din Huedin. Cei de la prefectură ne-au comunicat acest lucru.

Din câte am înțeles, persoanele care nu se pot deplasa vor beneficia de câteva echipe mobile pentru vaccinare. Din păcate nu înțeleg scepticismul oamenilor. Mă nedumirește pentru că vaccinul îl face o lume întreagă. Cred că asta este singura soluție să ieșim din pandemie. Mă voi vaccina atât eu, cât și familia mea pentru că noi am trecut prin boală în luna decembrie”, a explicat primarul comunei Negreni, Dorin Manea.

Cei din Mărișel par să aibă cel mai mult de suferit din cauza distanței. Cei care vor să se vaccineze vor trebui să se deplaseze până în Gilău, comună aflată la peste 30 de km distanță: “Medicul de familie de aici va lua legătura și va discuta cu persoanele care doresc să se vaccineze. Centrul de vaccinare pentru noi va fi asigurat de comuna Gilău. Încă nu am fost informați dacă vor sosi echipe mobile la noi să îi vaccineze pe cei care nu se pot deplasa. Urmează să se stabilească acest lucru”, spune primarul comunei Mărișel, Viorel Ghic.

Românii incluși în perioada a doua a campaniei de vaccinare – persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele aflate în evidență cu boli cronice și angajații din domenii esențiale se vor putea programa pentru vaccinare începând de vineri, 15 ianuarie, de la ora 15.00. Programarea se poate face fie individual, fie prin intermediul medicilor de familie. O altă modalitate de programare va fi prin direcțiile de asistență socială din primării sau prin intermediul aparținătorilor, care își pot face cont pe platforma https://programare.vaccinarecovid.gov.ro/ și pot înscrie pe platformă până la maxim 10 persoane din familie.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza