Vremea schimbătoare din ultima perioadă a afectat și plantele. Diferențele mari de temperatură de la o zi la alta dau peste cap procesul de dezvoltare a acestora. Printre cei mai afectați sunt pomii fructiferi precum caisul, piersicul sau nectarinul. Aceștia au apucat să înflorească, însă specialiștii spun că trebuie să le acordăm o atenție mai sporită în această perioadă. Pomilor le pot fi administrate anumite substanțe care să îi ajute, însă doar în anumite situații.
“Având în vedere schimbările condițiilor climatice foarte dese din ultima perioadă, de la o săptămână la cealaltă, în special au de suferit pomii fructiferi. Prin urmare se impun niște tratamente, dar în primul și în primul rând producătorii agricoli trebuie să urmărească fenofazele de dezvoltare. În funcție de acestea se fac și tratamente fitosanitare privind rezistența plantelor la condițiile climatice și aici mă refer la aplicarea soluțiilor anti-îngheț care au un preparat anume.
Este o soluție pe baza de cupru, împreună cu glicerina care protejează pomii în funcție de concentrația pe care o dorim. Dacă facem o concentrație mai mare atunci pomii nu vor mai fi atât de afectați. Soluția poate să facă față unei temperaturi de -15 grade. Soluția se aplică în momentul în care meteorologii anunță temperaturi scăzute de la o zi la alta”, a declarat inginerul horticol Horia Ghibu.
Pomii înfloresc în funcție de soiuri. Unii sunt mai timpurii și înfloresc mai repede, alții mai tardivi care înfloresc abia pe la începutul lunii mai. Tratamentele sunt recomandate pentru fenofazele de dezvoltare a fiecărei specii în parte.
“Avem în vedere aici speciile de măr, păr, gutui, cireș, vișin, prun sau cais, piersic sau nectarin. Aș recomanda ca în momentul în care caisul, piersicul și nectarinul care suferă cel mai mult din cauza frigului să fie tratați, dar nu în perioada înfloritului. Se tratează ori în perioada de boboc, ori înainte de aceasta cu soluții anti-îngheț. În momentul în care acești pomi au pornit spre vegetație și deja au butonul floral deschis, se evită efectuarea tratamentelor cu această soluție, deoarece se poate afecta polenizarea.
După căderea florilor, soluția se poate aplica din nou la orice specie, dacă temperaturile au tendința să scadă. Acest fenomen poate fi ameliorat și de aplicarea produsului Amalgerol sau Delfan Plus. Sunt soluții care elimină stresul plantelor cu privire la condițiile climatice. De aceste lucruri trebuie să țină cont toți cei care au în grijă pomi fructiferi sau arbuști”, explică profesorul Ghibu.
Pentru mai multe informații privind sănătatea plantelor urmăriți emisiunea „Ce vor plantele”, luni și miercuri de la ora 17:00, pe AgroTv.