România se confruntă din nou cu pesta porcină africană. În ultima săptămână au fost stinse un număr de 46 focare pestă porcină africană (PPA). Totodată, mai sunt active 563 de focare de PPA, dintre care 21 de focare în exploatații comerciale și 2 focare în exploatații comerciale de tip A, fiind afectate un număr de 385.794 de porcine (animale afectate din focarele active).
În momentul de față, la nivelul județului Cluj este un focar de pestă porcină.
Principalele cauze care duc la apariția pestei porcine:
- intrarea/ieşirea porcinelor în/din exploatații fără a se solicita medicului veterinar documente care să ateste starea de sănătate a acestora;
- scoaterea animalelor din zonele de restricție (protecție, supraveghere, infectată)
- sacrificarea animalelor bolnave fără notificarea medicului veterinar, carnea provenită de la acestea constituind în permanență o sursă de difuzare a virusului PPA (virusul rezistă în carne congelată peste doi ani);
- nerespectarea obligației de către deținători de a anunța medicul veterinar atunci când la porcii pe care-i dețin apar îmbolnăviri și/sau mortalități;
- de multe ori, aruncarea/abandonarea cadavrelor provenite de la porcii morți de PPA în pădure, pășune, marginea apelor etc;
- nerespectarea măsurilor minime de biosecuritate, în multe exploatații nonprofesionale aflate în zonele de protecție și supraveghere.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor transmite următoarele:
În intervalul 29.10.2021 – 04.11.2021 au fost înregistrate 24 de focare noi de PPA.
- Județul Argeș – 1 focar;
- Județul Arad – 1 focar;
- Județul Bihor – 3 focare;
- Județul Brăila – 2 focare;
- Județul Buzău – 2 focare;
- Județul Cluj – 1 focar;
- Județul Ilfov – 3 focare;
- Județul Ialomița – 5 focare;
- Județul Iași – 2 focare;
- Județul Prahova – 1 focar;
- Județul Sibiu – 1 focar;
- Județul Suceava – 1 focar;
- Județul Teleorman – 1 focar;
1 comentariu
Curios.
Porcii se extermina cu sutele de mii, tocmai inaintea sarbatorilor de iarna, cand cererea si consumul este mare.
Metoda verificata pentru a importa surplusul de productie de carne din Spania, Germania etc., la pret mult mai scump.
Astfel, producatorii nu vor avea pierderi, importatorii vor castiga mai mult, iar la urma prostimea va plati totul.