Îmbulzeală mare pentru eliberarea “adeverințelor” înainte de începerea școlii/grădiniței. Medic de familie: “Se creează o agitație, deoarece nu se înțelege legislația”

by admin

Pentru că în mai puțin de două săptămâni va începe noul an școlar, în rândul cabinetelor medicale începe forfota. Mulți dintre părinți încep să se îndrepte către medicii de familie pentru a le elibera “documente” copiilor, spun ei, necesare înscrierii la grădiniță sau reîntoarcerii elevilor la cursuri. Și la privat și la stat regulile sunt aceleiași, iar prin urmare medicii le atrag atenția părinților să nu se facă confuzie între adeverința de intrare în colectivitate și avizul epidemiologic.

“Se creează o agitație, deoarece nu se înțelege legislația. Este un ordin dat de către Ministerul Învățământului și al Sănătății, un ordin comun din 2011. Nu este nevoie de aviz epidemiologic în prima zi de școală sau de grădiniță. Ordinul acesta se numește 5298/16668 din 2011 și este în vigoare. De 10 ani tot facem referire asupra lui. Mai mult de atât, când era marea isterie cu pandemia s-a mai dat un comunicat din partea Ministerului Sănătății în data de 14.09.2020 și trimis de către DSP Cluj către toate cabinetele, creșe și grădinițe. Nu se cer avize epidemiologice”, ne-a explicat medicul de familie, Ioan Mureșan.

Adeverința de intrare în colectivitate și avizul epidemiologic sunt două documente diferite. Zeci de avize epidemiologice au fost eliberate anul acesta în luni precum aprilie, mai sau iunie. Ele sunt necesare doar în câteva cazuri speciale.

“Unul dintre documente se numește adeverință de intrare în colectivitate care face parte din dosarul de înscriere al copilului preșcolar sau al elevului și care se poate elibera oricând în timpul anului. Și în martie sau în iunie. El arată faptul că acel copil nu are anumite afecțiuni cronice care contraindică participarea la procesul de învățământ într-o unitate cu program normal, adică nu are deficiență de auz, de vedere, locomotorii.

Avizul epidemiologic face referire la epidemie, la o boală care certifică faptul că nu are copilul de creșă sau grădiniță, scarlatină sau varicelă, hepatită, Covid sau gripă. Ei oricum trec prin cadrul unui triaj al personalului medical din unitatea de învățământ. În ordin scrie că acest aviz se eliberează doar dacă a lipsit copilul trei zile consecutive și doar la plecarea în tabără. În rest nu se cer avize după vacanță”, a precizat medicul de familie.

Medicii spun că riscul de îmbolnăvire în rândul oamenilor crește mai degrabă dacă stau îngrămădiți în curțile cabinetelor medicale, așteptând pentru eliberarea documentlor ce ar putea fi eliberate pe toată durata anului școlar.

“Cred că sunt vreo 2-3 milioane de copii care merg în creșe sau grădinițe. De exemplu, în Cluj, în clădirea unde activăm noi sunt opt cabinete, iar fiecare avem poate 200-300 de copii. Dacă la opt cabinete vin 800-1.000 de copii azi și mâine ca să le dăm aviz să meargă poimâine la grădiniță e riscul mare ca să ia o boală stând aici, în curte, așteptând în ploaie și frig.

Noi am încercat prin Asociația medicilor, prin DSP, prin mijloacele de mass-media să încercăm să le explicăm părinților că nu este necesar. Din păcate, presiunea mare este din partea grădiniței. Părinții ne spun că <<Doamne educatoare a zis>>. Dacă doamna educatoare este peste Ministrul Sănătății, al Învățământului sau medici…”, a adăugat Ioan Mureșan.

Momentan, cazurile de Covid-19 nu și-au făcut apariția într-un număr mare în rândul cabinetelor medicale.

“Două cazuri de Covid-19 avem înregistrate. Unul la un copil de 9 ani, iar celălalt de 14. Au fost plecați în vacanță în Turcia și s-au întors de acolo cu Covid. În rest avem un caz, două pe zi la adulți sau contacți. Deocamdată nu sunt multe cazuri de Covid-19”, a încheiat medicul.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza