Impactul regenerării urbane asupra orașelor: exemplul Palas Iași

by Christian Suciu

Regenerarea urbană poate aduce schimbări semnificative în dezvoltarea orașelor, iar un exemplu remarcabil în acest sens este proiectul Palas Iași, realizat de compania IULIUS. Acest proiect a avut un impact major asupra orașului, revitalizând centrul Iașului și oferind multiple beneficii economice și sociale. Printre realizările importante se numără atragerea a 70 de companii multinaționale, crearea a 14.000 de locuri de muncă și dezvoltarea celei mai mari destinații de shopping din regiune. De asemenea, proiectul a inclus amenajarea unui parc de 5 hectare, care adaugă un spațiu verde și de relaxare pentru locuitori și vizitatori. Un alt aspect esențial este diversitatea și frecvența evenimentelor organizate în cadrul complexului, care au transformat Palas Iași într-un punct central de întâlnire și socializare în oraș.

Înainte de realizarea acestui proiect, zona centrală a Iașului se afla într-o stare de degradare. Era un spațiu verde neglijat, deteriorat, aflat chiar lângă Palatul Culturii, una dintre cele mai importante clădiri istorice ale orașului. Palas Iași a schimbat complet acest peisaj, oferind un nou centru urban care îmbină modernitatea cu tradiția și funcționalitatea urbană. Regenerarea a fost posibilă în mare parte datorită unei investiții private care a restructurat complet centrul orașului, schimbând strategia de dezvoltare a Iașului și stimulând evoluția pe multiple planuri. Pe același principiu al reconversiei și regenerării urbane, IULIUS are în dezvoltare la Cluj-Napoca un proiect de peste jumătate de miliard de euro, RIVUS, realizat în parteneriat cu Atterbury Europe.

Palas Iași este un proiect realizat printr-un parteneriat public-privat, fiind dezvoltat de IULIUS pe un teren parțial deținut de autoritățile locale. Până la finalul anului 2023, acest ansamblu a contribuit cu 24,5 milioane de euro la bugetul local și cu 41,3 milioane de euro la bugetul de stat consolidat.

În ultimul deceniu, Iașul a devenit o destinație importantă pentru afaceri, în special în domeniul IT, după inaugurarea Palas. Proiectul a plasat orașul pe harta atractivității pentru marile companii internaționale din acest sector, alături de capitală și alte orașe europene. La nivel regional, Palas a oferit soluții pentru valorificarea forței de muncă de înaltă calitate, un factor esențial în dezvoltarea economică. Spațiile de birouri moderne, de tip european, au atras companii mari, cum ar fi Amazon, Ness Digital Engineering, Centric, Endava, Basware, Accenture, Veoneer, Capgemini, care au ales Iașul pentru investițiile lor, extinzându-și echipele anual. Astfel, Iașul a evoluat de la o lipsă semnificativă de spații de birouri și o migrație constantă a talentelor către alte orașe sau chiar în afaceri internaționale, la un exemplu de succes în atragerea de investiții și dezvoltarea de centre de business. În Palas Iași și Palas Campus (cea mai mare clădire de birouri din România), există 130.000 mp de birouri premium, cu certificare privind sustenabilitatea, găzduind 70 de companii. Peste 14.000 de angajați lucrează în aceste clădiri, care continuă să atragă o diversitate de companii într-o dinamică constantă.

În cei 12 ani de la deschiderea sa, Palas a revitalizat centrul Iașului, devenind un loc emblematic pentru comunitatea locală, unde natura, evenimentele și socializarea se îmbină armonios. Succesul său a atras branduri renumite, mult așteptate în regiune, dar și mulți antreprenori locali, 36% dintre spațiile comerciale fiind ocupate de afaceri autohtone, majoritatea axate pe restaurante, food court și servicii.

Palas Iași este acum un simbol al orașului, asociat cu o varietate de evenimente, opțiuni de recreere, cumpărături, joburi și turism de shopping, dar și cu momente de relaxare în aer liber. Zona centrală a orașului, care acum 15 ani părea una abandonată, atrage în prezent peste 22,1 milioane de vizite. În 2023, traficul zilnic mediu a atins 60.000 de vizite, un indicator al performanței comparabil cu cel al unui mall de top din București.

Pe lângă rolul său de destinație de shopping și business, Palas a devenit un adevărat punct de atracție socială. Un element deosebit în acest sens este grădina amenajată pe modelul celor de la Versailles, care oferă vizitatorilor posibilitatea de a se relaxa pe iarbă și de a se bucura de un peisaj natural ce pare că a existat dintotdeauna, chiar dacă acesta a fost creat odată cu proiectul, ca parte a sa. În fiecare weekend, Palas găzduiește diverse evenimente, devenind unul dintre principalele centre culturale și de activități din apropierea Palatului Culturii din Iași. De la târguri de cariere și imobiliare, convenții de inovare, până la concerte de muzică clasică, expoziții, festivaluri, activități educaționale pentru elevi, proiecții de filme în aer liber și spectacole, Palas oferă o varietate de experiențe pentru toți vizitatorii.

Palas Iași – 2024

Palas include o gamă variată de facilități și atracții, printre care se numără: peste 63.000 mp de retail, cu mai mult de 270 de magazine; cel mai mare food court din estul țării, cu peste 25 de restaurante cu specific internațional; 7 clădiri de birouri de clasa A; 4 săli de evenimente Congress Hall, care pot găzdui până la 1.000 de participanți; cea mai mare parcare subterană din România, cu mai mult de 2.500 de locuri; un parc de 5 hectare, un carusel venețian, lac, foișor, vestigii arheologice ale fostei gospodării a Curții Domnești, un patinoar sezonier și un amfiteatru în aer liber cu 460 de locuri, printre alte atracții.

RIVUS: Noul proiect dezvoltat de IULIUS la Cluj va depăși Palas în viziune și funcționalități

Proiectul RIVUS din Cluj va integra o serie de facilități care se îmbină și care susțin dezvoltarea zonei, inclusiv cea mai mare suprafață de retail din România, cu 145.000 mp, ce include un centru comercial de 120.000 mp și diverse facilități complementare. Acest concept mixed-use va îmbina experiența de shopping cu servicii publice, de recreere și facilități de timp liber. Proiectul va găzdui peste 400 de magazine, inclusiv premiere regionale și naționale, și va oferi o varietate de restaurante-concept și cafenele, o mare parte dintre ele orientate spre râul Someș.

Un parc extins de 52.000 mp, aleile și deschiderea la Someș vor transforma RIVUS într-un loc ideal pentru relaxare. Pe acoperiș va fi amenajată o grădină japoneză, iar două clădiri industriale vor fi reconvertite în spații culturale și birouri. În plus, va exista un centru dedicat artelor live și o sală de spectacole.

RIVUS va introduce și concepte de entertainment unice pentru regiune, destinate tuturor vârstelor, și va beneficia de cele mai noi tehnologii cinematografice, inclusiv un cinematograf în aer liber. Spațiile de birouri premium și sustenabile se vor întinde pe 15.000 mp, iar proiectul va investi semnificativ în conectivitate și mobilitate alternativă, rescriind astfel conceptul de urbanism modern din Cluj.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza