Ați pornit calculatoarele? Ne auzim? Ne vedem? Putem începe… Așa au început mii de studenți în Transilvania anul universitar. Așezați confortabil în fața laptopurilor s-a strigat: start online! Start-ul vine însa cu multe nemultumiri, în special pentru studentii care au aflat ca nu vor mai fi cazați în camine, pentru că acestea vor ramane în mare parte închise. În felul acesta, vor fi fi nevoiti să își caute chirii, deloc ieftine mai ales in centrele universitare. Va fi un an dificil si pentru viitorii medici, studenti care acum vor fi nevoiti ca la unele laboratoare sa participe, si au temeri.. Una peste alta psihologii spun ca aceasta cumpana are si parti pozitive pentru ca ne va indemna sa fim mai aplicati si constienti de rolul nostru, zi de zi.
„Vreau să vă spun că am gândit şi am analizat foarte mult până atunci când am decis că începem online. A fost o decizie luată pe baza unor analize foarte serioase făcute de colegii noştri de la departamentul de Sănătate Publică. Principala noastră preocupare a fost sănătatea şi siguranţa tuturor membrilor acestei comunităţi”, spune Decanul FSPAC, Călin Hinţea.
Madalina este studenta in anul trei la Facultatea de Stiinte Politice Administrative si ale Comunicarii din Cluj. A venit la studii in Transilvania tocmai din Republica Moldova, si se afla acasa cand a fost anuntata ca anul universitar se va deschide insa doar in mediul online pentru ea si colegii ei. In loc de aula si banci am gasit-o in living in fata unui laptop.
“Dezavantajele câştigă pentru că nu am posibilitatea şi oportunitatea să fiu împreună cu colegii şi prietenii la facultate să savurez din această interacţiune fizică cu profesorii şi să înţeleg mai bine cursurile. Probabil, pentru persoanele introverte este o bună metodă de a studia cumva deacasă, fiind în zona lor de confort. Pentru mine însă e mai complicat pentru căprefer interacţiunea fizică, dar cred că există şi oportunităţi că ai de câştigat timp din asta” spune Mădălina Pripa.
Mai exista insa o problema cu care se confrunta studentii odata cu aceasta decizie. Multi, sunt nevoiti sa isi caute chirii pentru ca universitatile au decis sa nu mai deschida caminele. In Cluj, analistii imobiliari spun ca preturile chiriilor au scazut in timpul verii cu aproximativ 10 la suta insa si asa sunt destul de ridicate fata de alte orase. Spre exemplu un apartament cu doua camere se inchiriaza cu 400 de euro iar o garsoniera cu 250 de euro. Automat aceste aspect inseamna bani in plus la cheltuielile lunare.
“Deci, este un subiect care mă doare acum pentru că nu am fost cazată şi sunt nevoită să caut chirie şi o bună parte din banii câştigaţi la job se vor duce pe plata chiriei. Dar, pentru mine este foarte important să trăiesc din plin aceste moment aici la Cluj, mai ales că sunt ultimul an la facultate”, mai spune Madalina Pripa.
Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj isi ve deschide peste trei zile portile pentru cei sase mii de studenti. Aici, pentru ca vor studia viitori medici, o mare parte dintre tineri vor participa fizic si la orele de practica. Vor fi deschise chiar si unele camere din caminele sudentesti pentru ei insa in loc de sase vor sta intr-o incapere doar 4 studenti.
“Laboratoarele se vor desfasura modular, vor fi prezenti jumatate dintre studenti, se va face “cu randul”, studentii nu trebuie sa isi faca griji pentru ca este asigurata distantarea sociala si nu vor fi grupe mari pe cursuri. Este o perioada dificila pentru toti cei implicati, atat studenti cat si profesori”, spune Cornel Catoi, rector USAMV.
Rectorul Universitatii Babes Bolyai din Cluj, renumitul psiholog Daniel David considera ca este important ca fiecare, atat studentii cat si dascalii sa vada partea pozitiva a acestor vremuri pe care le traim si sa isi constientizeze mult mai bine rolul pe care il au.