Încă un aspirant și un ajutor de instructor din Cluj, au absolvit etapa de vară a Școlii Naționale Salvamont

by Bianca Baraboi

Doi membri din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, aflat în subordinea Consiliului Județean Cluj, au finalizat cursurile Școlii Naționale Salvamont, etapa de vară. Este vorba despre un aspirant care a ajuns la Școala Națională după ce timp de doi ani s-a pregătit împreună cu salvatorii montani experimentați din cadrul serviciului, iar un salvator montan angajat al Serviciului a parcurs etapa de vară a școlarizării pentru a deveni instructor în cadrul Școlii Naționale Salvamont.

“Salvamontul clujean are tot ceea ce îi trebuie pentru a derula cu succes misiunile de salvare pe munte, atât profesionalismul și dăruirea echipei cât și dotările necesare unor intervenții prompte și eficiente” a declarat președintele Consiliului Județean, domnul Alin Tișe.

Astfel, la Centrul Național de Pregătire Salvamont Padina din Munții Bucegi s-au încheiat sesiunile de Evaluare Națională Salvamont (între 31 august și 15 septembrie 2024), nivelul aspiranți, debutanți și avansați și sesiunea de vară a examenelor de atestare și reatestare în profesia de salvator montan.

Acțiunea a fost organizată de către Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România, Autoritate Competentă în formarea profesională și, prin Legea 200/2004, singura instituție abilitată la nivel național pentru pregătirea, atestarea și re-atestarea salvatorilor montani în România. La aceste etape de evaluare, atestare și reatestare au participat, în total, circa 80 de cursanți, instructori, ajutoare de instructori, formatori și evaluatori. Din partea Serviciului Public Județean Cluj s-a calificat pentru participarea la Școala Națională un aspirant – Bogdan Borla, care a și absolvit cu unul dintre cele mai mari calificative cursurile de pregătire din Bucegi. Totodată, în cadrul aceleași școli, un angajat al SPJSS Cluj, Lazăr Zsolt, a parcurs etapele de vară ca ajutor de instructor salvamont și a susținut examenele de promovare, care să-i permită, după următorul ciclu – cel de iarnă – să devină instructor ”plin” în cadrul Școlii Naționale Salvamont.

Ciclul oficial de pregătire al unui salvator montan se desfășoară pe durata a minimum doi ani, perioadă în care acesta participă la 400 de ore de pregătire în centrul de pregătire județean al structurii salvamont din care face parte și 360 de ore, în patru sesiuni de evaluare, două sesiuni de vară și două de iarnă, pe nivelurile “începător”, “debutant” și “avansat”. După parcurgerea și absolvirea acestor etape, cursantul susține un examen de atestare, în urma căruia primește certificarea legală că poate profesa ca salvator montan, anual finalizând etapele de școlarizare și atestare un număr de 30-35 de salvatori montani. Conform cadrului legislativ național, salvatorii montani sunt singurele persoane abilitate legal și deținătoare ale competențele profesionale necesare să intervină pentru salvarea persoanelor accidentate și a celor dispărute în zona montană.

Școala de salvare montană din România este una dintre cele mai bine cotate la nivel european, programa de pregătire este adaptată permanent la ultimele descoperiri și cercetări în domeniu și la recomandările celor trei mari foruri internaționale care se ocupă de salvarea montană, C.I.S.A. – Comitetul Internațional de salvare Alpină și F.I.P.S. – Federația Internațională a Patrulelor de Salvare pe pârtii de schi, I.E.D.O. – Organizația Internațională a salvatorilor cu Drone, în care Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România este membră.

Serviciul Public Județean Salvamont Cluj are în componență 15 salvatori montani atestați angajați, 18 salvatori montani atestați voluntari, 3 aspiranți, absolvenți ai etapei de vară a Școlii Naționale Salvamont, precum și un instructor și un ajutor de instructor, absolvent al etapei de vară a Școlii Naționale Salvamont.

La calificarea de salvator montan se ajunge după mulți ani de învățare, sacrificare a timpului personal și pasiune în a-i ajuta pe ceilalți. Oamenii pasionați de munte se apropie de Salvamont după ce au dobândit suficientă experiență montană și timp de cel puțin doi ani parcurg un stagiu de pregătire (aspirantură) în care deprind cunoștințe și aptitudini tehnice obligatorii în salvarea montană și mai ales învață cum să abordeze persoanele care au nevoie de ajutor. Abia după această perioadă, cei care susțin examenele interne în cadrul formațiilor Salvamont în care s-au pregătit pot fi recomandați pentru următoarea etapă de pregătire: Școlile Naționale Salvamont, câte două vara și câte două iarna. După absolvirea acestor școli și susținerea (cu peste nota 7) a tuturor examenelor, Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România emite atestatul de salvator montan, moment în care, cei admiși, pot deveni voluntari salvamont cu drepturi depline. Dintre aceștia, câțiva ajung să își transforme pasiunea inițială pentru munte în meserie.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza