Începe Festivalul Internațional „Puck”

by admin

Cea de-a 18 ediție a Festivalului Internațional „Puck” va aduce între 14 și 18 octombrie la Cluj-Napoca spectacole din șapte țări, precum și evenimente speciale pentru studenți, directori de teatre sau păpușari de limbă maghiară.

Deschiderea ediției din 2019 a festivalului va avea loc luni, 14 octombrie, de la ora 10, la Teatrul Național din Cluj-Napoca (TNC). După ceremonie va fi prezentat spectacolul „Cartea cu Apolodor”, prezentat de Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” din Timișoara (care va mai avea o reprezentație și de la ora 12.

La Teatrul „Puck” pot fi urmărite în prima zi de festival spectacolele Matei Corbul (în limba maghiară), prezentat de Teatrul Sziligeti, Trupa Liliput, din Oradea (de la orele 9.30 și 12). De la ora 17, va fi prezentat spectacolul „Yuki și atelierul de păpuși” (prezentat de PP Theatre din Japonia). De la ora 18, este programată pe aceeași scenă premiera spectacolului „Alfonso și vrăjitoarea”, în regia lui Decebal Marin, prezentată de artiștii Teatrului „Puck”.

Urmează de la ora 19, la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” (AMGD)  spectacolul „Aladdin”, al artiștilor Teatrului de Vest din Reșița. De la ora 20, artista canadiana Magali Chouinard va susține spectacolul nonverbal „Suflet nomad”, la Studioul „Harag György” al Facultății de Televiziune și Film de la UBB.

Ziua de marți, 15 octombrie, începe cu spectacolul „Povestea cizmarului” (în limba maghiară), al Teatrului de Păpuși „Vojtina” din Debrecen, Ungaria, la ora 9,30 și 11, la AMGD. Urmează de la orele 10 și 13, la Teatrul „Puck” spectacolul „O poveste într-un acvariu”, al Teatrului „Arlechino” din Brașov.  De la 10.30, Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiești prezintă spectacolul „Califul Barză”, la Casa de Cultură a Studenților (CCS) din Cluj-Napoca. Studioul Euphorion al TNC va găzdui de la ora 12 spectacolul „Povești în parc”, al artiștilor de la Teatrul de Păpuși „Prichindel” din Alba Iulia. Foaierul Teatrului Puck va fi de la ora 19 decor pentru spectacolul nonverbal japonez „Yuki și atelierul de păpuși”. De la ora 20 este programat spectacolul nonverbal „Femeia albă”, susținut de Magali Chouinard, pe scena instituției-gazdă.

Miercuri, 16 octombrie, cea de-a treia zi de festival, începe la CCS, de la orele 9.30 și 11, cu spectacolul „Clanul zânelor” (în limba maghiară), al trupei „Harag György” din cadrul Teatrului de Păpuși „Brighella” din Satu Mare. De la ora 11, publicul este așteptat să urmărească la TNC spectacolul „Apolodor” al Teatrului „Țăndărică” din București. Teatrul „Ariel” din Târgu Mureș prezintă la AMGD de la orele 10 și 12 „Albă ca Zăpada și cei șapte pitici”. Pe scena Teatrului „Puck” va fi prezentat, de la orele 10 și 13, „ Hänsel și Gretel”, al Teatrului pentru Copii și Tineret „Luceafărul” din Iași. De la ora 18, Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri” din Craiova prezintă spectacolul „Chirița în Iași”. În foaierul Teatrului „Puck” va fi prezentat de la ora 19 „Yuki și atelierul de păpuși”, iar în sala de spectacole a instituție urmează, de la ora 20, „Jocul timpului”, spectacol nonverbal susținut de David Zuazola Puppets din Spania.

Joi, 17 octombrie, în penultima zi de festival, Teatrul „Ariel” din Târgu Mureș prezintă  de la 9.30 și 11 „Aventurile lui Miska Pribeagul” (în limba maghiară). De la ora 17, va prezenta un spectacol Teatrul de Păpuși Cimborák din Sf. Gheorghe, la AMGD. De la 19, la Teatrul „Puck” este programat spectacolul nonverbal „Girafa”, al Teatrului de Păpuși „Hop Signor” din Atena. De la ora 20, la AMGD va fi prezentat spectacolul în limba italiană „Pulcinella”, susținut de Gaspare Nasuto, Teatrul PDM din Napoli.

Ultima zi a festivalului (vineri, 18 octombrie) va începe cu „Albă ca zăpada”, spectacol susținut de actorii Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, de la ora 10, la AMGD. Teatrul „Puck” va găzdui apoi, de la orele 10 și 11.30, spectacolul „Petrică și lupul”, prezentat de Trupa de marionete a Teatrului Municipal din Baia Mare. De la ora 17, pe aceeași scenă se va juca „Ciobănașul cu ochi de stele” (în limba maghiară, cu subtitrare în limba română), al artiștilor Teatrului „Puck”.

Pe lângă spectacolele artiștilor și trupelor din programul festivalului, vor avea loc în fiecare seară și reprezentații ale studenților de la patru universități. Este vorba de Facultatea de Teatru și Film  din cadrul UBB, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografica (UNATC) I. L. Caragiale din București, Universitatea de Artă Teatrală și Film din Budapesta (Ungaria) și Universitatea de Arte din Târgu Mureș.

Cea de-a doua ediție a proiectului „Întâlnirea studenților păpușari” este realizată cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca. De asemenea, proiectul le mai oferă studenților participanți șansa de a lua parte la atelierul „Stop Motion in Puppetry” susținut de artista canadiană Magali Chouinard (Vineri 11 octombrie – 15-20, sâmbătă, 12 octombrie – 14-19 și duminică 13 octombrie – 14-19). De asemenea, proiectul include și workshopul de Commedia dell’ arte susținut de artistul italian Gaspare Nasuto (luni, 14 octombrie, 15-18, la Studio ,,Euphorion”, TNC, iar marți, 15 octombrie și miercuri, 16 octombrie, 15-18, la UBB, Studio „Harag György”). Ambele sunt cu intrare gratuită.

Un alt eveniment organizat pentru tineri este „Poethree”, programat pentru joi, 17 octombrie, de la ora 21, la Teatrul de Păpuși „Puck”. Este un concept relativ nou, foarte în vogă în rândul tinerilor din întreaga lume, cu multe momente interactive de poezie și muzică, organizat în cadrul festivalului de Poethree Collective din Cluj-Napoca.

Studenții participanți iau parte la festival pe întreaga perioadă a festivalului.

O altă noutate a ediției va fi „Întâlnirea artiștilor păpușari maghiari”, proiect care va reuni în cadrul festivalului 60 de artiști profesioniști din România și Ungaria, precum și 40 de studenți și cadre didactice din cele două țări. Între altele, se urmărește promovarea dialogului intercultural între companii teatrale profesioniste de limbă maghiară (din Budapesta, Debrecen, Târgu Mureș, Cluj-Napoca, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Oradea). Proiectul este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Relații Interetnice (DRI) din cadrul Guvernului României.

Festivalul Internațional „Puck” 2019 este organizat de Teatrul de Păpuși „Puck”, în parteneriat cu Asociația „Prietenii lui Puck” și Asociația Puppet Media, cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca și al DRI și UNITER.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza