Începe o nouă stagiune a Filarmonicii de Stat “Transilvania”. Concertul de deschidere are loc vineri, 27 septembrie

by Bianca Baraboi

Filarmonica de Stat „Transilvania” din Cluj, fondată în 1955, este recunoscută ca una dintre cele mai prestigioase orchestre simfonice din România. Cu ocazia debutului noii stagiuni, managerul instituției, Silvia Sbârciu, a declarat că eforturile de a obține o sală de concerte proprie nu au avut încă succes. În prezent, filarmonica își desfășoară concertele la Colegiul Academic, datorită sprijinului Universității Babeș-Bolyai, iar sediul administrativ se află la Casa Studenților. Însă chiar și așa, Filarmonica de Stat „Transilvania” din Cluj este una dintre cele mai serioase instituții din România, cu rezultate întotdeauna demne de laudă. Debutul stagiunii 2024-2025 are loc vineri, în 27 septembrie cu un concert dirijat de maestrul Cristian Mandeal.

Silvia Sbârciu și Cristian Mandeal, la conferința de presă

Silvia Sbârciu, director instituție: Stagiunea propriu-zisă începe săptămâna viitoare cu un concert cu care după aceea vom merge în turneu la Salonic, alături de maestrul Cristian Mandeal, cu violonistul Remus Azoiței, pentru ca la Salonic să performăm alături de violonistul Leonidas Kavakos , iată încă un nume de mare anvergură.
Vom avea un festival de Toamnă Muzicală extrem de bogat și de eterogen, cu recitaluri și concerte nu doar în fiecare zi, adesea de două ori pe zi, cu muzică nouă, cu muzică veche, cu repertoriul standard dar și cu evenimente inedite, cu parteneriate noi, vom avea un parteneriat pentru prima dată cu Mushuroi, un centru care acum se dezvoltă și unde putem să avem concerte inedite, într-un spațiu neconvențional. Vom avea multe concerte în această stagiune. (…)
Vom avea din nou concertul pentru jocuri pe calculator, care a avut o cerere foarte mare, a fost Sold Out în câteva ore, asa că vom relua acest concert cu un alt repertoriu, de fiecare dată vom veni cu un alt repertoriu. După întoarcerea din turneu vom fi parteneri la Cluj Symphony Experience unde seară de seară vom concerta alături de trupe de rock dar si jazz.

Cristian Mandeal, dirijor: Acestă orchestră a țării se dovedește de la an la an, fiind una dintre cele mai serioase dacă nu cea mai serioasă instituție muzicală din România. Așadar activitatea ei este pe măsura calității. Pe de altă parte această calitate trebuie cultivată ceas de ceas, oră de oră , an de an. Pentru că este cel mai ușor lucru ca o instituție de valoare să ajungă la un nivel și foarte ușor să treacă pe panta coborâtoare. Așa încât noi avem datoria ca să menținem nivelul cel mai înalt posibil al unui ansamblu care de zeci și zeci de ani își păstrează această calitate. Se spune și este bine știut că este greu să ajungi la un nivel superior, dar este și mai greu ca să îl menții. Acest lucru îl facem noi dirijorii, încercăm să menținem dacă nu încă să mai și creștem în plus nivelul acestei orchestre.

Filarmonica de Stat „Transilvania” – fără sală proprie de concerte în continuare

Deși Filarmonica este o instituție de prestigiu, aflată deja la un nivel superior în ceea ce privește calitatea și munca depusă, pe care reușesc să îl păstreze cu multă sudoare și ambiție, aceasta nu are un sediu propriu unde să își desfășoare proiectele muzicale. Managerul instituției, pianista Silvia Sbârciu, a declarat în cadrul conferinței de presă de ieri, 18 septembrie, că până acum eforturile pentru a obține un sediu nu au dat rezultate, însă acesta ar însemna o creștere a Filarmonicii din toate punctele de vedere.

Silvia Sbârciu, director instituție: O instituție de asemenea anvergură și totuși cu 7 CD-uri făcute în ultima perioada la două dintre cele mai importante case de discuri din lume, la Pentatone și Euroarts, cu propuneri de nominalizări la Grammy, să nu aibă un sediu este foarte trist cel puțin. Și în continuare milităm pentru ideea de sediu propriu pentru că asta presupune spații de studiu pentru artiști, pentru muzicieni, presupune săli de repetiție decente, un timp al nostru să ne putem pregăti, presupune și o gestionare mai bună a fondurilor în general și a spațiului în general pentru că se pot face foarte multe evenimente pe lângă concertele obișnuite astfel încât noi să facem parte din comunitate.

O sală de concerte într-un oraș, răstoarnă în bine, toate valorile orașului respectiv, a adăugat și maestrul Cristian Mandeal.

Până la reușita unui sediu propriu, Filarmonica gestionează cu succes și Orchestra Regală de Tineret a Filarmonicii de Stat „Transilvania” aflată sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu și mentorată de maestrul Cristian Mandeal, care reprezintă o pepinieră de talente și un hub muzical inovativ.

Silvia Sbârciu, director instituție: De exemplu acum la Symphony Experience vor fi tineri selecționați din această orchestră care vor sta lângă membri orchestrei mari, într-un proiect care este mai mult adecvat vârstei lor decât nouă tuturor, așa că le va face foarte mare plăcere să se aclimatizeze cu tot. Dar lucrul efectiv va începe după debutul stagiunii și începerea anului universitar. Orchestră are 78 de membri deci este o orchestră suficient de consistentă încât să se facă repertorii mari și bineînțeles este pepiniera Filarmonicii.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza