Începe simularea pentru Evaluarea Națională 2024, pentru elevii de clasa a VIII-a! Colțul lucrării nu se închide și nu se lipește!

by Bianca Baraboi
sursa foto: flickr.com

Doar câteva zile ne mai despart de simularea pentru Evaluarea Națională, pentru elevii de clasa a VIII-a! Aceștia vor susține simulările de examen în zilele de 5, 6 și 7 februarie!

Sunt și schimbări în cadrul evaluării de anul acesta: colțul lucrării nu se va mai închide și nu se va mai lipi. Lucrările vor fi scanate în clasă și se vor corecta digital!

„În plus, lucrările sunt repartizate automat și aleatoriu către profesori evaluatori din alt județ decât județul din care provin candidații, printr-un click.” declară Ligia Deca, ministrul Educației.

Accesul în săli se face începând cu ora 8:30 iar probele din cadrul simulării naționale vor începe la ora 9:00, moment în care, în fiecare sală, se deschid plicurile sigilate care conțin subiectul multiplicat.

Calendarul simulării Evaluării Naționale 2024 pentru absolvenții clasei a VIII-a
  • 5 februarie 2024: Limba şi literatura română – probă scrisă 
  • 6 februarie 2024: Matematică – probă scrisă 
  • 7 februarie 2024: Limba şi literatura maternă – probă scrisă 
  • 23 februarie 2024: Comunicarea rezultatelor

Timpul de lucru este de 2 ore

Art. 8 – „(3) Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise pentru fiecare dintre probele simulării Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a este de două ore, începând din momentul în care s-a încheiat completarea casetei de identificare din broșura cu subiecte.

Art. 10 – „(4) La simularea probelor din cadrul Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, elevii primesc subiectele în formă de broșura, putând să solicite și pagini suplimentare, dacă este cazul. Capsarea broșurilor se realizează înainte de distribuirea acestora în săli, în trei locuri (lateral – stânga sus, lateral – stânga jos si lateral- mijloc). Eventualele foi suplimentare utilizate de către elevi se vor adăuga prin capsare în alte două locuri, situate între cele trei locuri inițiale, astfel încât broșurile cu pagini suplimentare vor avea cinci capse. Broșura se predă la finalul probei şi, întrucât conține subiecte, aceasta nu rămâne în posesia elevilor.

(6) Întrucât pentru itemii obiectivi nu sunt prevăzute spații de rezolvare, elevul rezolvă acești itemi pe ciornă și scrie răspunsul corect în broșură. Aceasta conține, la final, pagini suplimentare liniate, pe care elevul le poate folosi în vederea finalizării răspunsurilor ce necesită redactare, în cazul în care spațiul alocat nu a fost suficient sau a greșit și dorește să reia rezolvarea.”

Potrivit unui ghid al Ministerului Educației lucrările elevilor care susțin simulările examenelor naționale (Evaluarea Națională și BAC 2024) vor fi scanate de către profesorii asistenți.

Conform acestui ghid, lucrarea se scanează cu prima pagină nesecretizată, cu colțul din dreapta desfăcut. Dacă lucrarea are mai multe pagini cu colț (în cazul examenului de bacalaureat), acestea se vor scana secretizate. Platforma elimină prima pagină a lucrării, cea care se scanează nesecretizată.

În document se arată că fișierul rezultat în urma scanării trebuie să aibă două pagini negre în plus față de lucrare: prima și ultima. Profesorii asistenți verifică dacă pe parcursul documentului paginile sunt întregi și lizibile.

Un profesor va avea de corectat, în medie, 50 de lucrări de la simulările pentru Evaluarea Națională și Bac 2024, potrivit Ministerului Educației. În procedură se arată că profesorii pot evalua lucrările elevilor din laboratorul de informatică, din cancelarie, cabinetul disciplinei, precum și de acasă.

Fiecare lucrare este evaluată de doi profesori corectori, iar aceștia sunt selectați, cu prioritate, dintre profesorii care au urmat Programul de formare continuă în vederea constituirii Corpului de profesori evaluatori pentru examenele și concursurile naționale.

Acum toți profesorii se roagă ca totul să decurgă fără probleme, fără să se blocheze sistemul, pentru că în acest caz elevii vor trebui să stea la rând cu orele sau cel puțin până se rezolvă problema.

Notele obținute la evaluare nu se vor trece în catalog, însă dacă elevii vor face o solicitare scrisă acestea pot fi trecute.

Ministerul Educaţiei a achiziționat peste 12.000 de dispozitive pentru simulările naționale şi pentru examenele de vara viitoare.

sursa info: edupedu.ro

Te-ar putea interesa si

Comenteaza