Intersecția dintre sănătate și viața urbană. Hub-urile medicale, noul concept ce își face loc tot mai mult în dezvoltările mixed-use

by Bianca Baraboi

Dezvoltările cu utilizare mixtă includ în mod tradițional zone office, de servicii, entertainment, retail, spații verzi și de locuit, dar în ultimii ani definiția conceptului a fost extinsă și cuprinde și unități de îngrijire a sănătății, reiese dintr-un material publicat în wall-street.ro și care îi citează pe reprezentanții unuia dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din România, compania Iulius.
Potrivit articolului, hub-urile medicale, care s-au dezvoltat în proiectele mixte ale companiei din Iulius Town Timișoara, Palas și Palas Campus din Iași și care integrează o gamă diversificată de facilități medicale interdisciplinare în aceeași locație, devin din ce în ce mai populare. Și asta pentru că sănătatea și starea de bine a angajaților au devenit o prioritate pentru companii. Astfel, se arată în articol că dezvoltatorul a simțit că este nevoie de o adaptare pe lângă funcțiunile deja existente în proiecte și a integrat și această ramură.


Acces simplificat la servicii variate de sănătate
Potrivit Wall-Street.ro, serviciile medicale adaugă valoare proiectelor mixte, fiind percepute ca un atu de către angajați și generează trafic prin atragerea și a altor categorii de public. Iar operatorii în domeniu s-au relocat și ei rapid în astfel de proiecte, care oferă localizare, de cele mai multe ori centrală, conectare bună la infrastructură, spații moderne și bineînțeles, public divers.
Așa se face că au apărut proiecte office care integrează centre medicale ultraspecializate, axate pe afecțiuni specifice muncii prelungite la birou, dar și pe altele complementare.

În prezent compania a anunțat un nou proiect de regenerare urbană în Cluj-Napoca, pe fosta platformă industrială Carbochim, iar în mixul de facilități al proiectului regăsim inclusiv un hub medical, care va concentra într-un singur loc mai multe servicii medicale.
În Wall-Street.ro se mai arată că, cei de la Iulius oferă chiar exemplul ansamblurilor mixte dezvoltate de companie, precum Iulius Town Timișoara, Palas și Palas Campus din Iași, care au ajuns, treptat, să integreze adevărate hub-uri medicale ce reunesc nu doar clasicele servicii precum laboratoarele pentru analize, ci și clinici complexe cu expertiză multi-disciplinară și dotări ultramoderne.

(Sursa foto: Iulius)


Facilități medicale complexe
Cabinet de medicina familiei deschis non-stop, sală de intervenții chirurgicale maxilo-faciale, clinică stomatologică cu laborator pentru lucrări protetice realizate chiar în aceeași zi, centre de chirurgie plastică, clinică de fertilitate, cardiologie și imagistică sunt doar câteva exemple de spații disponibile în proiectele menționate mai sus.


„Oportunitatea integrării de servicii medicale a reieșit atât din dialogul pe care îl avem cu firmele care au sedii în birourile noastre, dar și din studierea publicului, fie că este vorba despre angajații din clădirile United Business Center pe care le avem la Iași, Cluj și Timișoara sau clienți care vin la mall. Observăm că lumea este tot mai atentă la sănătate, iar dorința a fost să aducem mai multe servicii în același loc, aproape de oameni, astfel că astăzi avem branduri medicale apreciate la nivel regional și chiar național”, a declarat Laurențiu Manea, Office Buildings Manager Iulius Town Timișoara.
Potrivit lui, integrarea operatorilor medicali în clădirile de birouri a presupus respectarea unor cerințe specifice mult mai complexe decât ale unui chiriaș obișnuit.

„Vorbim de spații care trebuie să îndeplinească anumite rigori, însă suntem extrem de mulțumiți că am reușit, împreună cu aceștia, să le armonizăm și să avem, astăzi, o paletă extinsă de astfel de servicii”, a adăugat Laurențiu Manea.
De altfel, proiectul mixt realizat de Iulius la Timișoara, care include patru clădiri de birouri, dispune de unul dintre cele mai specializate centre medicale din vestul țării.

(Sursa foto: Iulius)


Sală de sport și hub medical multidisciplinar în noul proiect din Cluj-Napoca
Tot potrivit Wall-Street.ro, combinația dintre shopping și fitness într-o singură locație este un model adoptat de multă vreme în industria de retail, iar rețeaua Iulius nu face excepție, avându-i drept parteneri pe World Class și Stay Fit Gym. Fie că este vorba despre săli de sport ample, care oferă acces la aparate complexe și clase dintre cele mai diverse, fie de piscine semi-olimpice, pentru mulți clienți acest tip de servicii sunt extrem de atractive.

(Sursa foto: Iulius)

Operatorii medicali sunt chiriași importanți și la Iași, în clădirile de birouri dezvoltate de Iulius la Palas și Palas Campus.
Aici, cei 14.000 de angajați și clienții mall-ului au acces direct la servicii medicale din domeniile cardiovascular, neurologic, oncologic, chirurgie estetică, fertilizare in vitro, analize medicale și altele.
Totodată, Kinetic Sport&Medicine, cea mai modernă clinică de kinetoterapie și fizioterapie din sistemul privat de sănătate din România s-a relocat mai aproape de corporatiști, din altă zonă a Iașului la parterul Palas Campus. 

(Sursa foto: Iulius)

Conform materialului din Wall-Street.ro, preocuparea față de sănătate și stare de bine se va regăsi și în mixul de chiriași al noului proiect anunțat de Iulius, la Cluj-Napoca, ce include sală de sport și un hub medical multidisciplinar. 
 
Integrarea de servicii medicale este o tendință care va continua în anii viitori și ar putea să evolueze spre facilități mai complexe, cum ar fi spitale, centre de spa sau terapii alternative, wellness și chiar mici unități de urgență. 

(Sursa foto: Iulius)

Te-ar putea interesa si

Comenteaza