”Învățăm de la Natură” este tema centrală a celei de-a șasea ediții a Forumului Medierii Culturale, care va avea loc între 29 și 30 octombrie 2024 la Cluj-Napoca. Această ediție explorează modul în care natura poate deveni atât un mediu, cât și un subiect al medierii culturale, pedagogiei, educației și comunicării științifice. Forumul încurajează colaborarea dintre artă, știință și educație pentru a dezvolta practici sustenabile și soluții inovatoare. Înscrierile sunt deschise până pe 27 octombrie, iar participarea este gratuită (înscrieri online aici).
Artiști, educatori și mediatori culturali, cercetători și manageri culturali vor prezenta modele alternative de educație ecologică și de înțelegere a lumii și vor vorbi despre cum colaborează arta și știința pentru a explora mediul natural și pentru a dezvolta abilități soft. Va fi explorat modul în care profesioniști din cultură, educație, știință pot lucra împreună pentru a crește gradul de înțelegere și de conștientizare a importanței mediului natural. Forumului i se alătură în acest an parteneri din programul Studiotopia, o rețea europeană de organizații culturale care dezvoltă proiecte la intersecția dintre artă și știință.
Programul este curatoriat de Corina Bucea (Centrul Cultural Clujean / Academia Schimbării) și Raluca Iacob (consultant în politici și management cultural).
Program Forumul Medierii Culturale 2024:
Marți, 29 octombrie
● 13.00-15.00 – Ce învățăm de la natură? – sesiune care va fi difuzată și online, pe pagina de Facebook a Centrului Cultural Clujean;
Invitate: Eva Stein (pedagog și curator, Haus der Kulturen der Welt), Robertina Šebjanič (artistă și cercetătoare), Marlene Herberth (antropolog și arhivator al memoriei, KraftMade Research & Lab). Gazde: Raluca Iacob și Corina Bucea;
- 15.30-17.30 – Cum își găsește loc natura în contexte culturale și comunitare?
Invitate: Sabina Baciu (director festivalul CULMEA: Film și educație de mediu), Alina Teodorescu (artist și manager cultural, fondatoare a proiectului In Context Slănic Moldova), Alina Zară (coordonator al Muzeului de Pânze și Povești și Mândră Chic). Moderatoare: Corina Bucea.
Miercuri, 30 octombrie
- 14.00-16.00 – Ce practici bune ne ghidează să ne apropiem de lumea înconjurătoare?
Invitate: Bianca Băilă (grant manager și om de comunicare Științescu Timișoara, Fundația Comunitară Timișoara), Mimi Ciora și Gavril Pop (artiști și mediatori culturali, Asociația Foc și Pară | Indecis artist run), Andreia Bruckner (cercetătoare și manager, Asociația Tandem). Moderatoare: Irina Bălan;
- 16.30-18.30 – Ce știu și ce nu știu cei care mediază natura dinspre știință sau artă?
Invitate: Orsolya Gal (artistă), Dana Peca (cercetătoare), Claudia Șerbănuță (cercetător), Tibor Hartel (Ecolog, inițiator „Arborii Remarcabili din România”). Moderatoare: Raluca Iacob.
În prima zi a Forumului (29 octombrie, ora 10:00 – 12:00), Asociația REPER21 facilitează atelierul Apreciere și reciprocitate: cum pot relațiile și comunitatea defini starea de bine?, care oferă mediatorilor culturali ocazia să își dezvolte o perspectivă nouă asupra conceptului de bunăstare, Participanții vor fi puși în situația să perceapă, analizeze și renegocieze valorile și principiile bunăstării noastre, occidentale, adoptând un punct de vedere exterior – cel al „Buen Vivir-ului”. .
Înscriere și participare
Forumul este deschis pentru toți cei interesați de modul în care natura poate inspira noi abordări educaționale și artistice. Participarea la Forum este gratuită, iar înscrierile se pot realiza online prin intermediul formularului disponibil pe Academia Schimbării. Detalii suplimentare și înscrieri pe site-ul oficial al Academiei Schimbării la academiaschimbarii.ro.
Biblioteca Virtuală Mediere+: O nouă resursă pentru profesioniștii din domeniul cultural
În cadrul celei de-a șasea ediții a Forumului Medierii Culturale va fi lansată oficial Biblioteca Virtuală Mediere+, o platformă digitală dedicată educației continue în domeniul cultural. Biblioteca va oferi acces gratuit la resurse variate, precum prezentări ale atelierelor, studii de caz, podcasturi realizate în colaborare cu Radio România Cultural, precum și publicații și ghiduri dedicate medierii culturale. Primele resurse ale acestei biblioteci vor fi create prin intermediul noii serii de ateliere Mediere Culturală+ organizate online, premergător forumului, în perioada în perioada septembrie – noiembrie 2024.
Despre Academia Schimbării și Centrul Cultural Clujean
Academia Schimbării este o platformă de sprijin și creștere a capacității sectorului cultural creată de Centrul Cultural Clujean. Agenda Academiei include programe de formare și mentorat pentru artiști, manageri culturali și organizații culturale, programe de mediere culturală, programe de rezidențe artistice, programe de acces la burse și resurse pentru cultură, cercetare culturală și acțiuni de advocacy pentru dezvoltarea de politici publice în domeniul culturii.
Centrul Cultural Clujean este o organizație non-guvernamentală de cultură și dezvoltare durabilă care gestionează programe de dezvoltare a sectorului cultural și de creștere a impactului culturii în societate, în domeniile educație, sănătate și well-being, dezvoltare urbană și rurală. Centrul are 134 de membri: instituții și organizații culturale, universități, asociații ale societății civile și ale mediului de afaceri, administrația locală și județeană din Cluj. Rețeaua Centrului mai include 40 de școli în Comunitatea Școlilor, 12 comune în rețeaua România Remarcabilă, 36 de orașe europene în rețeaua Culture Next și peste 60 de parteneri naționali și internaționali.