Dacă tot se produce o relaxare la nivel național, președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop a solicitat conducătorilor redeschiderea activităților culturale. Având în vedere că s-a pus în discuție deschiderea treptată a teraselor și mall-urilor, astfel s-ar putea produce o discriminare cu pretextul apărării interesului unor categorii care ar putea fi mai afectate decât altele. Academicianul susține faptul că și în vremuri mai grele, precum cele din război, artiștii au mers în fața soldaților, susținând spectacole pentru creșterea moralului.
„Am militat pentru neacceptarea discriminării. Viața este la fel de prețioasă la orice vârstă, și nu se pot face discriminări pe criterii de vârstă, chiar sub pretextul apărării interesului unor categorii care ar putea fi mai afectate decât altele. Mor la fel de mulți bătrâni și în afara pandemiei. Acum, dacă tot se face o relaxare, să ne gândim și la alte aspecte, nu doar de terase, mall-uri, ci și la lumea artistică. Artiștii au fost prolifici în această perioadă, au avut timp și au creat. Un popor nu poate trăi fără cultură, din secolul 20 de când s-au extins aceste activități. O lansare de carte poate fi făcută. Trebuie liberalizat accesul la bibliotecile clasice, cu păstrarea distanțării, cu instruirea bibliotecarilor. Dacă vorbim de mall-uri și magazine alimentare, absolut necesare,trebuie să ne gândim că și hrana spirituală e necesară.
Și în vremuri de război s-a apelat la cultură. Artiștii au mers în fața soldaților, s-au ținut spectacole pentru a le crește moralul. Nu putem depăși pandemia dacă ne spun toți mereu că murim, că suntem cu toții în pericol de moarte, avem nevoie de o doză de optimism. Altfel nu putem depăși această pandemie”, a declarat academicianul pentru actualdecluj.ro.