Iulius, premiat pentru viziunea și calitatea proiectelor sale de regenerare urbană. Ce propune pentru Cluj-Napoca

by Christian Suciu

Mai mult de 25 de ani de activitate intensă în real-estate, proiecte emblematice, inovatoare, care au adus un suflu nou Iașului, Timișoarei și Clujului – așa poate fi descris, succint, grupul Iulius, primul dezvoltator de proiecte mixed-use de regenerare urbană din România. Recent, Business Review a oferit companiei Iulius premiul Excellence in Mixed-Use Development, pentru „strategia și dezvoltarea remarcabilă a proiectelor mixed-use de prim rang. Pentru abordarea vizionară de a integra spații rezidențiale, comerciale și recreative, care creează comunități vibrante și durabile”.

Distincția a fost acordată în cadrul 2024 Readers’ Choice Realty Awards, parte a Real Estate & Construction Forum and Awards Gala, eveniment care premiază reușitele spectaculoase din domeniul real-estate.

Acest premiu ne este foarte drag, deoarece subliniază viziunea noastră, care a început cu aproape 15 ani în urmă, când grupul a decis că următoarele dezvoltări vor fi proiecte mixed-use. Privind înapoi, cu 15 ani în urmă, sustenabilitatea era aproape un cuvânt necunoscut, iar între diversele servicii și utilizări pe care le-am inclus în proiectele noastre se aflau zonele verzi. Parcurile au devenit nucleul proiectelor noastre încă de atunci. Astăzi, suntem fericiți și mândri că am avut această viziune. Între timp, în proiectele noastre din România primim 70 de milioane de vizitatori pe an, demonstrând încă o dată cât de atractive sunt aceste proiecte din punct de vedere al conceptului. Sunt aproximativ 35.000 de angajați care lucrează în proiectele noastre și circa 1.500 de companii active. Toate acestea nu ar fi fost posibile fără eforturile întregii noastre echipe, prin urmare acest premiu este dedicat întregului grup Iulius”, a menționat Marius Perșenea, Chief Operating Officer Iulius, cel care a ridicat premiul.

Conceptul care stă la baza proiectelor Iulius îl fac adaptabil și relevant pentru comunități, oferind servicii și funcțiuni care susțin viața urbană, evoluând în armonie cu orașele. Iulius Town Timișoara și Palas Iași reușesc, an de an, potrivit unei analize recente, să fie cele mai performante proiecte din afara Capitalei.

Iulius a continuat să propună și să dezvolte proiecte inedite și în timpul pandemiei, cum ar fi Palas Campus, cea mai mare clădire de birouri din România, conceput tot ca un proiect mixt integrat, cu restaurante, facilități sportive, servicii și hub medical la parter. 

Și cum piața nu a ajuns încă la saturație, iar orașele au nevoie de investiții, Iulius pregătește două proiecte noi de regenerare urbană, de anvergură, la Cluj și Constanța, gândite pe baza unor analize profunde privind nevoile comunităților locale, care au fost consultate în prealabil.

La Cluj este în avizare o investiție de peste 500 de milioane de euro care va reda orașului fosta zonă industrială Carbochim, care păstrează două clădiri de patrimoniu industrial și integrează spații destinate culturii și artelor performative. Proiectul include componentă de retail, centre de entertainment, spații culturale, office, spații de joacă, servicii, fresh market și parc de peste 5,2 hectare de spații verzi amenajate, cu grădină japoneză și malul Someșului activat, care se va conecta cu parcurile Armătura și Feroviarilor într-o veritabilă centură verde, facilitând accesul la râul Someș.

Natura, conectivitatea urbană, dialogul cu orașul – elementele diferențiatoare 

Ce diferențiază până la urmă proiectele Iulius, de ce sunt atât de populare și cum au reușit să se poziționeze ca ancore regionale, care atrag inclusiv publicul de peste hotare? 

Primul argument este natura și aici se cuvine menționat că Iulius aduce arbori maturi și arbuști din Italia și îi aclimatizează în țară înainte de a-i planta – cum este cazul acum la Cluj-Napoca, unde mare parte dintre copacii necesari pentru noul parc ce va fi creat se află în așteptare într-o pepinieră găzduită de USAMV Cluj. Până acum, grădinile Iulius, care însumează 13 hectare, au presupus investiții de circa 18 milioane de  euro.

Un alt aspect la care Iulius este foarte atent sunt soluțiile de integrare proiectelor în oraș, astfel că grupul investește de fiecare dată în infrastructura rutieră din proximitate. Pentru noul proiect din Cluj, investitorul a anunțat deja că va realiza: un nou pod rutier peste Someș, cu patru benzi auto, trotuare și piste velo * modernizarea străzilor Porțelanului și Câmpul Pâinii și sistematizarea intersecției lor cu str. Paris * două pasarele pietonale, spre Parcul Armătura și zona verde adiacentă străzii Nădășel * 3.200 metri de infrastructură velo, pe întreg perimetrul proiectului, inclusiv pe linia Someșului * peste 1.600 locuri de parcare pentru biciclete * infrastructură pentru 900 locuri destinate mașinilor electrice. 

De asemenea, Iulius încurajează mobilitatea alternativă, astfel că proiectele sale sunt accesibile cu bicicleta, pe piste special amenajate, iar angajații au acces la vestiare cu dușuri și locuri de parcare dedicate. 

Nu în ultimul rând, deși conceptul de regenerare urbană este, în sine, același, el se aplică personalizat în fiecare oraș, în funcție de profilul acestuia, de nevoile identificate în procesul de consultare cu jucătorii locali – administrație, societate civilă, locuitori. A fost și cazul Clujului, unde, pe lângă studii de piață și analize realizate de diferiți specialiști din domenii variate, de la trafic și patrimoniu, la mediu și cultură, dezvoltatorul a păstrat un dialog deschis cu comunitatea pe platforma online www.partedincluj.ro, unde au fost înregistrate în jur de 10.000 de mesaje și păreri exprimate privind funcțiunile propuse a fi integrate în proiect. 

Te-ar putea interesa si

Comenteaza