Tuturor băieților și fetelor le place să se joace cu Lego, blocurile populare pe care le putem găsi în prezent chiar și în diferite versiuni în funcție de vârsta copiilor. Acesta este unul dintre cele mai recomandate jocuri pentru copii, fiind simplu și intuitiv. Însă jocul cu Legos are multe alte beneficii pe care le explicăm mai jos.
Jocul este o activitate foarte importantă pentru copii. Nu este vorba doar de desfășurarea de activități pentru distracție, jocul este și foarte util pentru dezvoltarea copilului. În copilăria timpurie, jocurile implică învățare, stimulare și experimentare pentru cei mici.
Atât jocul, cât și jucăriile îi ajută pe copii să se cunoască și să-și dezvolte personalitatea în domenii precum afectivitatea, motricitatea, inteligența, creativitatea și sociabilitatea.
Una dintre jucăriile care le permit copiilor să-și dezvolte abilitățile este Lego, unul dintre modelele de joacă și distracție pentru copii prin construcție. Aceste blocuri, care au distrat milioane de oameni din întreaga lume de-a lungul timpului, oferă multiple beneficii copiilor, adolescenților și chiar adulților.
Jucându-se cu jucării Lego, băieții și fetele simt libertatea de a construi orice doresc, fie că este vorba de suprastructuri sau de a-și dezvolta imaginația construind diferite tipuri de clădiri, mașini sau chiar nave spațiale. Nu există limite și, poate din acest motiv, cei mici ar putea petrece ore întregi jucându-se cu piesele de Lego.
Dar, în plus, construcțiile Lego au fost create pentru a ajuta la dezvoltarea cognitivă a copiilor, stimulând mai ales motricitatea fină și, de asemenea, încurajând copiii să gândească și astfel să își poată dezvolta în continuare inteligența. Așadar, să ne uităm la beneficii specifice de dezvoltare ale jocului cu aceste piese pentru copii.
Cu Lego, toate jocurile sunt posibile: fără suprastructuri și libertate deplină când vine vorba de construcție, atenție și abilități analitice când vine vorba de asamblare conform instrucțiunilor. Munca manuală, imaginația și fantezia fac restul! Alegeti seturile Lego Duplo si copiii vor fi super incantati.
Lego stimulează gândirea matematică
Construirea de turnuri, poduri, platforme și diverse personaje ajută copilul să înțeleagă spațiul, cantitățile, dimensiunile, proporțiile, simetria. Jucându-se cu cărămizi Lego, copiii fac exerciții de echilibru, experimentează forme și învață să împartă. De aceea, în multe grădinițe, jucăriile Lego sunt prezente nu doar ca un joc, ci și ca o metodă de învățare distractivă.
Lego stimulează abilitățile motorii fine
Abilitățile motorii fine sunt controlul mișcărilor mici ale mâinilor și degetelor. Prin urmare, jocul cu Lego îl ajută pe copil să controleze aceste mișcări, să învețe să măsoare presiunea mâinilor, să fie precis când plasează lucrurile.
Lego te învață să fii răbdător și perseverent
Jocul cu Lego nu este un joc care poate fi făcut în grabă. Acesta este ceea ce învață copiii de fiecare dată când cade un turn sau când obiectul finit nu este așa cum ar trebui. Așa că o iau de la capăt, încercând cu răbdare să înțeleagă greșeala și făcând tot posibilul să nu o repete. În timp, copiii vor învăța că cu răbdare și perseverență pot crea construcții mai elaborate și pot urmări proiecte din ce în ce mai complexe. Acest gând îi va ajuta să fie studenți buni și oameni mai buni.
Lego îmbunătățește stima de sine și crește încrederea în sine
Pentru un copil, asamblarea unor bucăți mici de Lego pentru a crea ceva concret poate fi dificilă. Realizarea acestei sarcini este o mare sursă de satisfacție pentru el atât de mult încât va zâmbi spontan și va afișa cu mândrie munca sa încheiată. Acest lucru are un efect extrem de pozitiv asupra stimei de sine a copilului și crește încrederea în sine.
Lego dezvoltă socializarea, schimbul si comunicarea
Blocurile Lego pot fi asamblate și între mai mulți copii, fie acasă, fie în creșă, ceea ce ajută la socializarea cu ceilalți. Când lucrează împreună pentru a construi ceva, copiii trebuie să fie de acord cu ideea jocului de construit, trebuie să respecte schimbările, trebuie să învețe să comunice, să se exprime și să împartă roluri și responsabilități. Abia atunci vor înțelege că vor putea obține un rezultat comun și vor avea o experiență socială plăcută.
Conștientizarea spațială
Jocul cu Lego va permite copiilor să aibă o mai bună înțelegere a spațiului, deoarece atunci când plasează piesele, copiii trebuie să facă o distribuție foarte bună a spațiului și a formelor blocurilor pentru a obține silueta pe care doresc să o construiască. Acest lucru îi va ajuta să aibă o mai bună conștientizare a spațiului și a dimensiunilor.
Abilități de raționament
Lego poate îmbunătăți capacitatea de a rezolva probleme, pentru că dacă observi la jumătatea drumului că ceea ce construiești nu iese conform așteptărilor, va trebui să găsești o modalitate de a rezolva situația.
Concentrare crescută
Chiar dacă este doar un joc, sunt mulți iubitori de Lego care se concentrează profund atunci când doresc să construiască o structură. Așadar, dacă copilul este puțin distras, aceste piese mici sunt o opțiune bună pentru a-și exercita concentrarea și pentru a-și dezvolta și alte abilități în același timp.