”Avem o campanie de vaccinare care merge din ce în ce mai departe, numărul de doze de vaccin crește de la o lună la alta și vă invit pe toți să vă vaccinați când vă vine rândul”, declara în urmă cu câteva zile președintele Klaus Iohannis. Doar că nimeni nu știe când va veni ”rândul” și persoanelor din mediul rural, majoritatea oameni în vârstă, care ar fi trebuit să fie printre primii la vaccinare.
Deși în etapa a II-a de vaccinare sunt incluse persoanele cu boli cronice și vârstnicii, pentru ei nu mai există deocamdată doze, fiind demarată în paralel vaccinarea persoanelor de până în 55 de ani, care suferă de boli cronice și pot beneficia de vaccinul AstraZeneca. Demarată pe alocuri, pentru că nici centrele de vaccinare nu sunt gata în multe dintre localitățile rurale, iar acolo unde s-a reușit amenajarea unui centru, s-au încghesuit tot cei de la oraș să prindă loc. Este și exemplul comunei Chinteni, unde vaccinarea a început în urmă cu o zi, în 15 februarie, dar numai 10% dintre cei programați sunt localnici. Restul, vin din alte părți ale județului.
”Datorită faptului că în acest moment avem în centru doar vaccin AstraZeneca care presupune să avem o limită de vârstă 18-55 de ani, populația care este înscrisă în acest centru de vaccinare este în proporție de 90% din județul Cluj. Doar 10% din locuitorii comunei Chinteni au reușit să se înscrie pe această platformă. Populația este mai în vârstă în zona rurală. Până în data de 6 martie avem aceste programări. După care, vom continua. Cu siguranță în momentul în care vom avea un alt tip de vaccin, numărul celor înscriși din comuna Chinteni va fi mult mai mare. Multe persoane au venit la centrul nostru de vaccinare și ne-au rugat să îi ajutăm să rezolvăm situația, însă așteptăm dozele de la Pfizer și Moderna”, ne-a spus Lucia Magdalena Suciu, primarul comunei.
Iar cei din Chinteni sunt printre norocoși. În alte localități din apropierea municipiului Cluj-Napoca autoritățile încă așteaptă autorizațiile pentru deschiderea centrelor de vaccinare, au listele pregătite, dar nu au încă vaccinul.”Din informațiile pe care le am, aproximativ în data de 1 martie va începe campania de vaccinare în comuna Gilău”, spune primarul Gelu Topan, dar nu e nimic sigur. La Gilău, când se va putea, vor trebuie să vină la vaccinare și locuitorii comunelor Căpușu Mare, Mărișel și Măguri-Răcătău.
La fel de incertă e situația și în Apahida, unde ar trebui să se vaccineze și cetățenii comunelor Jucu, Cojocna, Borșa, Bonțida și Dăbâca. Deocamdată, primarul Grigore Fati nu are o dată la care va putea începe vaccinarea, dar i s-a transmis că va fi înștiințat cu 5 zile înainte când acest lucru va fi posibil.
Până în prezent, 1.113.975 de persoane s-au vaccinat în România în etapa I și etapa II. În județul Cluj, au fost vaccinate până în prezent 63.122 de persoane, dintre care 250 au prezentat reacții adverse minore.