Lansare de carte la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

by Oana Spiru

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, invită publicul joi, 18 ianuarie 2024, ora 17:00, în prezența PS Benedict Bistrițeanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, la lansarea cărții „Programul iconografic de bisericile de lemn maramureșene: document istoric și discurs teologic”, Editura Mega, Cluj-Napoca, 2023, semnată de dr. Dumitrița Daniela Filip, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Cartea a fost publicată prin programul-concurs de publicare a tezelor de doctorat demarat de Editura Mega din Cluj-Napoca, și se remarcă prin noutatea de abordare a picturii din bisericile maramureșene de secol XVIII și început de secol XIX din perspectivă istorică și teologică.

„Analizate ținând cont de contextul istoric și de spiritualitatea Bisericii al cărei parietal îl împodobesc, scenele pictate în bisericile maramureșene alcătuiesc un program iconografic ce abundă în idei teologice și susține vizual ceea ce imnografia grăiește urechii, auzului.” Propunerea de înțelegere și interpretare a discursului iconografic cu care autoarea vine în întâmpinarea cititorior deschide noi orizonturi pentru o cercetare interdisciplinară, care evidențiază, pe de o parte, corespondența dintre contextul istoric, politic, social, confesional și temele pictate, iar pe de altă parte, corespondența dintre iconografie, arhitectură și simbolismul spațiului sacru. Identificarea surselor din care zugravii maramureșeni s-au inspirat în redactarea programului iconografic este un alt element de noutate pe care îl aduce cercetarea de față.

În urma unei analize comparative a conținutului programului iconografic și a imnografiei din cărțile religioase, autoarea ajunge la concluzia că teologia ansamblului iconografic maramureșean este similară teologiei Triodului, cu unele inserții tematice din Penticostar și Octoih.

La eveniment vor lua cuvântul: dr. Ioana Rustoiu, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, dr. Livia Ardelean, Serviciul Județean Cluj al Arhivelor Naționale, pr. conf. univ. dr. habil. Cristian Sonea, Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca, moderator dr. Tudor Sălăgean, Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Lansarea de carte va fi urmată de un microrecital folcloric susținut la taragot și fluier de interpretul maramureșean Dorin Filip.

Evenimentul va avea loc în Palatul Reduta – sediul muzeului – str. Memorandumului nr. 21.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza