Lectura, element definitoriu în dezvoltarea adolescenților. Recomandări de cărți pentru tineri

by Oana Spiru

Odată cu apariția internetului, a rețelelor de socializare și a instrumen­telor de căutare în mediul virtual, dorința tinerilor de a citi literatură și, în general, orice carte a scăzut considerabil.

Scriitorul clujean Gabriel Bota este de părere că nu trebuie să facem eforturi considerabile pentru a-i face pe tineri să citească. Trebuie doar să-i obișnuim. Experiența lecturii le inspiră curajul, aventura, regula morală, respectul, curiozitatea, creativitatea, implicarea. Pur și simplu îi pregătește pentru viață.

„Tinerilor trebuie să li se vorbească pe limbajul lor, să li se deschidă un drum, o punte între informația din Carte și viața lor, de exemplu cum poți folosi o emoție sau o poezie într-o postare pe Facebook, Instagram sau Tik Tok. Aceasta e viața lor de acum, ei trebuie ajutați să trăiască dacă se poate cât mai bine în ea. În urmă cu câțiva ani, m-am plimbat prin licee și le povesteam tinerilor cât de ușor pot folosi o informație atâta timp cât e corectă și cât de mult îi poate ajuta o emoție dacă e exprimată la fel, corect. Și, spre marea mea uimire, ajungeam să dialoghez cu ei ore în șir și nu se plictiseau. Totul poate fi găsit într-o Carte, absolut totul! Cartea trebuie doar să ajungă în mâinile tinerilor și, de acolo, ea singură își face magia!”, ne-a explicat scriitorul Gabriel Bota.

Conform scriitorului, totul ține de modul în care noi, adulții, trăim, ne comportăm, visăm, transmitem.

„Bunăoară, până la urmă, cel mai important aspect este puterea exemplului. Părinții, mai întâi: dacă părinții citesc, există mari șanse ca și copiii lor să o facă! Mai apoi, educația și societatea! Dacă ar exista un mesaj comun care să pună accentul pe importanța lecturii, copiii vor prelua acest mesaj ca unul bun, normal, un punct de pornire sănătos!”, mai spune Gabriel Bota.

13 cărți de citit în vacanța de vară, recomandate de scriitorul Gabriel Bota:

Hoțul de cărți – Markus Zusak
Sabaa Tahir – Elias
Monica Hess – Fata cu palton albastru
Radu Tudoran – Toate pânzele sus
Pam Muñoz Ryan – Pictează vântul
Scarlett Thomas – Cutremurul Mondial I: Pajiștea Dragonului
Elizabeth Acevedo – Poeta X
R. F. Kuang – Războiul macului
Madeline Miller – Circe
Jenny Han – Tuturor băieților pe care i-am iubit
Mihail Drumeș – Invitația la vals
J.D. Salinger – De veghe în lanul de secară
Cristina Nemerovschi – Zilele noastre care nu vor mai fi niciodată

Te-ar putea interesa si

Comenteaza