Fasole uscată, mazăre, linte, năut: nu-i așa că sunt alimente care se regăsesc des în alimentația noastră obișnuită? Ei bine, ele alcătuiesc această categorie de vegetale numite leguminoase, fiind ușor diferite de legume, că nu se consumă crude sau verzi, dar și prin conținutul nutrițional.
Mai exact leguminoasele sunt ceva mai bogate în fibre, carbohidrați și proteine, în timp ce legumele au renumele de a fi pline de vitamine, minerale și antioxidanți. Pe scurt 100 de grame de leguminoase furnizează tot atâtea proteine cât 100 de grame de carne, dar fără grăsimi saturate. În plus datorită conținutul mare de fibre, au un indice glicemic scăzut, și sunt benefice pentru sănătatea digestivă .Aceste elemente se regăsesc atât în legume cât și în leguminoase, doar proporțiile diferă.
Beneficiile leguminoaselor sunt multiple: datorită gradului ridicat de fibre ajută la scăderea colesterolului rau, indicele glicemiz scăzut contribuie la reglarea nivelului de zahăr din sânge, țin greutatea sub control și ajută la eliminarea surplusului de grăsime din organism, iar conținutul ridicat de vitamina B are rol în ameliorarea stărilor de anxietate și stres.
Cu mai multe sfaturi despre sănătate și un stil de viață sănătos, Luciana Indre vă așteaptă în fiecare sâmbătă de la ora 11, la Sănătate cu Stil, pe Prima TV.
sursa: Sănătate cu Stil, Prima TV.