Lights On Midnight Culture: artă la miez de noapte

by Bianca Baraboi

#MidnightCulture transformă întunericul într-un moment magic și îi invită pe clujeni să exploreze arta la ore târzii ale serii. Într-o eră în care cultura nu doarme (#CultureDoesntSleep), proiectul reprezintă o colaborare româno-norvegiană ce propune o serie de evenimente inovative în care noaptea poate fi un prilej de întâlnire cu diversitatea artistică. Inițiativa este parte din proiectul Lights On Romania 2024.

În perioada noiembrie-decembrie 2024, Lights On Midnight Culture va invita publicul să experimenteze o varietate de activități care se desfășoară după lăsarea întunericului în două orașe din România și Norvegia: Cluj-Napoca și Moss. De la instalații de lumină interactive și workshop-uri cu artiști, până la concerte inedite sau tururi speciale, fiecare eveniment va deschide o fereastră asupra unei culturi nocturne dinamice. Acest proiect adresează nevoia de a aduce energia, creativitatea și conectivitatea la viață în orașele noastre, creând oportunități de dezvoltare urbană și comunitară. La Cluj, momentele se desfășoară între 23 noiembrie și 8 decembrie în zona străzilor Mihail Kogălniceanu și Emmanuel de Martonne, acolo unde are loc cea de-a șaptea ediție a festivalului Lights On Romania.

Din proiect face parte, de exemplu, instalația de lumină Portal creată de artistul Dani Popescu. Această lucrare impresionantă, un tunel de oglindă cu sute de fire de fibră optică, va aduce publicului o experiență tactilă și vizuală fascinantă. Portal va deveni un punct de atracție pe strada Mihail Kogălniceanu, invitând vizitatorii să pătrundă într-o lume magică.

Este o operă inspirată din modul în care (nu mai) percepem cerul întunecat plin de stele în orașe, o consecință a poluării luminoase crescânde. Lucrarea captivantă constă într-un tunel de oglindă, străbătut de sute de fire de fibră optică ce par că dansează printre noi, asemeni unei călătorii printre constelații, aducând stele îndepărtate în mijlocul nostru”, explică Dani Popescu, director artistic al Lights On Romania.

Alături de Dani Popescu, vor fi prezentate și lucrările artiștilor Simen Langerland, Finn Mulder, Miruna Copăcel, iar experții culturali Shachar Fishbain și Andi Daiszler vor susține intervenții punctuale pentru diseminarea experienței către participanții preocupați de tot ceea ce înseamnă cultura vieții de noapte.

Tot în cadrul Lights On Midnight Culture, va avea loc și o conferință dedicată viitorului vieții de noapte. Lights On Romania va reuni pe 23 noiembrie 2024 profesioniști și pasionați de artă pentru a explora modul în care cultura nocturnă poate revitaliza orașele, aducând diversitate și oportunități economice și sociale.

Prin tot ceea ce facem în cadrul proiectelor Asociației Daisler, ne străduim să aducem la viață spații urbane, să le dăm noi valențe și să bucurăm comunitatea. Lights On Midnight Culture nu este doar un proiect artistic, ci o platformă de schimb cultural între orașe din două colțuri ale Europei, care subliniază importanța colaborărilor internaționale și a legăturilor între culturi. Este un prilej de a descoperi noi perspective, de aduce inspirație în zona culturală clujeană – în special pentru evenimentele care se întâmplă după lăsarea serii”, spune Andi Daiszler, inițiatorul Lights On Romania.

Proiectul contribuie la construirea unui dialog intercultural durabil, având un impact direct asupra comunității prin arta care activează spațiile urbane și stimulează creativitatea.

Prin evenimentele sale, Lights On Midnight Culture face apel la public să descopere o nouă dimensiune a culturii nocturne, invitându-l să participe la crearea unui viitor urban mai vibrant, diversificat și sustenabil.

***

Proiectul Midnight Culture este derulat de către Asociația Daisler, în parteneriat cu Zebel Design Fishbain din Norvegia. Valoarea totală eligibilă a inițiativei bilaterale este de 650.865,00 lei, din care valoarea totală a sprijinului financiar nerambursabil din grant-uri SEE este de 619.705,00 lei.

Inițiativă bilaterală implementată de Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii, în calitate de Operator al Programului RO-CULTURA, în parteneriat cu Artă și Cultură din Norvegia, în calitate de partener de Program, și finanțată cu sprijinul Granturilor SEE și Norvegiene 2014 – 2021 prin Fondul Național Bilateral, gestionat de Punctul Național de Contact din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza