Clujenii mai au de așteptat până vor putea circula pe Podul Porțelanului din Cluj-Napoca. Lucrările de modernizare au fost oprite la începutul anului trecut, după ce în zona șantierului a fost descoperit un zăcământ de sare. Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, a explicat în emisiunea „Servus, Cluj!” că municipalitatea așteaptă o nouă expertiză tehnică înainte de a veni cu o soluție pentru a finaliza lucrarea. Între timp însă, constructorul a cerut rezilierea contractului, ceea ce ar pune primăria în situația de a organiza o nouă licitație pentru execuția lucrărilor.
„Primăria nu a avut de unde să știe dinainte cine ar putea fi proiectanții care au participat la licitația pentru proiectarea podului Porțelanului. Noi nu putem interveni asupra lui pentru că are ștampila pusă și spune că este responsabil de ceea ce se întâmplă. Este vorba despre o firmă care a mai avut lucrări la nivelul Clujului și, în momentul în care s-au apucat de lucru, au reușit să facă doar o parte din pod, acea pasarelă nouă, dar pe care acum se circulă ca înainte. În momentul în care s-au dus mai în detaliu, au descoperit acel zăcământ de sare. Atunci s-a schimbat proiecția tehnică. Ne-au dat altă proiecție nouă, iar în momentul în care am analizat-o, dirigintele de șantier a spus <<Eu nu pot să-mi asum această dispoziție pentru că din punctul meu de vedere nu corespunde>>. Aici am intrat într-un conflict. Diriginte de șantier – companie. Prin urmare am discutat cu un expert, să vină să vadă situația la fața locului, o a treia entitate.
Este vorba despre un expert clujean cunoscut, cu zeci de ani de expertiză. Cu siguranță că ne va prezenta soluția optimă. Spre finalul lunii martie ne va prezenta concluziile. Apoi, noi vom analiza situația pentru a putea ieși cu soluția finală. Firma care a câștigat licitația ne-a transmis că vrea să rezilieze contractul pe care îl are cu podul. Asta înseamnă că va trebui să reluăm licitația pentru execuție dacă firma respectivă renunță definitiv. În urma unei astfel de decizii trebuie să vedem dacă vom suplimenta sau diminua banii alocați pentru acest proiect, pentru că am vorbi despre o altă firmă. Pasul numărul unu este soluția tehnică, de acolo pornim. Dacă nu o avem gata, orice scenariu este unul fără valoare”, a explicat în emisiunea „Servus, Cluj!,” viceprimarul Clujului, Dan Tarcea.
Dan Tarcea nu exclude posibilitatea ca primăria să ceară sancționarea proiectantului, dar o decizie finală va fi luată abia după primirea tuturor expertizelor.
„Proiectantul va trebui să plătească dacă a greșit. Au și asigurare în această direcție, dar până nu avem toate expertizele gata, noi nu ne putem îndrepta împotriva lui. Poate decizia și modelul este unul bun. Dacă va fi cazul de sancționare al proiectantului, lucrurile vor putea să meargă în paralel. Nu acesta este motivul de blocaj.
Găndiți-vă pentru noi ca autoritate cât de frustrant este să nu rezolvăm situația de acolo, dar pentru șoferii care stau la semafor zilnic pe pod? Este frustrant să stăm cu banii în buzunar și să nu putem remedia problema podului. Suntem la loteria licitațiilor. Primăria Cluj-Napoca nu are o problemă cu banii în momentul în care a dat drumul la o licitație. Dacă am dat drumul la o licitație și am virat banii, înseamnă că primăria are suma necesară să îi plătească firmei respective toți banii la timp dacă lucrările sunt conforme și executate procedurii în vigoare”, a mai declarat Dan Tarcea.
Lucrările la Podul Porțelanului au început în aprilie 2019, dar au fost sistate din cauza unui zăcământ de sare, descoperit în zona șantierului. Anul trecut, valoarea lucrării, estimată inițial la 5,7 milioane de lei, a crescut, prin votul consilierilor locali, la peste 7,1 milioane lei. Proiectul de pe strada Porțelanului prevede realizarea a două poduri peste râul Nadăș: unul care înlocuiește vechea structură și care va fi folosit de pietoni și bicicliști, respectiv unul în lungime de 62 de metri destinat mașinilor, cu două benzi de circulație.
Sursa foto: Primăria Cluj-Napoca
1 comentariu
[…] pentru că altfel ar fi găsit de la bun început ce se află la 10-15 metri în pământ. Chiar zilele trecute am primit în cele din urmă o soluție tehnică din partea expertului, cu paș…. Urmează să fie notificat proiectantul pentru a le putea pune în lucru. Proiectantul trebuie să […]