Din nou, în “podul” ICUTR, în duminica Floriilor, au fost făcute încă 6 transplanturi renale în 48 de ore, însumând 33 transplanturi renale în 2024 și 2506 transplanturi de la înființarea Centrului de Transplant din Cluj-Napoca, o bornă extraordinară ce marchează peste 30 de ani de devotament, inovație și îngrijire profundă a institutului clujean. 1 femeie și 5 bărbați se bucură acum de o nouă viață.
Maratonul de transplanturi renale a fost posibil datorită echipelor de transplant: echipa operatorie coordonată de Conf. Dr. Elec Florin; As.Univ. Dr. Suciu Mihai, Dr. Pop Dan, Dr. Dan Enache, echipele de prelavare: Dr. Moisoiu Tudor, Dr. Corb Doria, Dr. Tomuță Andrei, echipa de terapie intensivă: coordonată de Dr. Șimon Robert, echipa de nefrologie: Dr. Elec Alina, Dr. Muntean Adriana Dr. Georgeta Horgiac și echipa de laborator de imunologie: Dr. Loga Luminița, Dr. Timoce Raluca, Dr. Chiorean Alin, împreuna cu asistentele blocului operator, terapie intensivă, laborator imunologie, infirmierele si brancardierii.Au fost trei donatori adulti, cu vârste intre 36 si 54 de ani din centrele de la Bistrita, Cluj-Napoca și Sibiu.
Dr. Elec Florin, medic urolog: În weekend a fost un maraton de transplanturi, 6 intervenții, astfel că acum suntem la 2506 transplanturi renale la Cluj. Primitorii sunt acum bine, sunt din toată țara.
Rodica este unul dintre primitorii norocoși. Are 53 de ani și spune că abia așteaptă să călătorească acum, pentru că în ultimii 5 ani nu a avut concediu.
Rodica, pacientă: În noaptea de 20 aprilie la ora 24 m-au sunat că este un donator. Am venit și totul este perfect. Deci mă simt super. Încep o viață nouă. Abia aștept să călătoresc. 5 ani nu am avut concediu. Vreau să mă urc în mașină și pur și simplu să plec.
Condiții dificile, rezultate excepționale
Echipa de transplant a ICUTR mulțumește aparținătorilor donatorilor pentru puterea de a trece peste suferința pricinuită de moartea celor dragi și de a accepta donarea ca un gest profund umanitar. Datorită gestului lor au primit o nouă șansa la viață șase pacienți din toată țara: Bihor, Suceava, Caras-Severin, Arad și Brasov, cu vârsta între 36 și 54 de ani, care făceau dializa de 1-7 ani.
Trebuie să menționăm că toate aceste eforturi se fac în condiții cu totul dificile dată fiind situația clădirii în care funcționează ICUTR.
Deși ICUTR rămâne liderul național în transplantul renal, obiectivul de investiție ”Centrul Integrat de Transplant Cluj-Napoca” rămâne o investiție potențială pe o listă de așteptare, situație care sperăm că se va schimba cât de curând.
Sperăm ca după investiția de 500 milioane de euro pentru un nou Institut Fundeni, Ministerul Sănătății să găsească o sursă de finanțare și pentru investiția in Centrul Integrat de Transplant, pentru ca așa cum recunoștea Ministerul Sănătății ICUTR este o unitate medicala strategică, au transmis cei de la ICUTR Cluj.