Șeful secției ATI de la Spitalul Județean Cluj, medicul Cristina Petrișor, descrie chinurile prin care poate să treacă un pacient cu COVID-19 atunci când face o formă severă a bolii. Aceasta a povestit pentru G4Media că uneori bolnavii vin pe picioarele lor, aparent stabili, dar în câteva zile ajung la Terapie Intensivă.
„De obicei îți dai seama, fiindcă e vorba de un efort respirator foarte mare, de un travaliu, de o luptă. Dar sunt mulți pacienți cu Covid-19 care nu își dau seama ce li se întâmplă. Asta se numește, în termeni medicali, silent hopoxia (hipoxie silențioasă). Concentrația de oxigen din sânge scade vertiginos și ei nu știu. Sunt pacienți cu 50% saturație și vorbesc cu noi, au fenomene de encefalită. Centrul respirator nu simte hipoxia. Se sufocă și nu își dau seama. Vorbesc, sunt agitați din cauza asta, fiindcă lipsa de oxigen afectează și creierul. Apoi pot intra în stop.”
Aceasta a explicat că boala are o evoluție total imprevizibilă și nici ei, medicii, nu sunt feriți. ”„E foarte greu pentru familii. Adică cineva apropiat merge de acasă pe picioare, merge la spital, vorbește, iar în câteva zile se agravează subit și ajunge să fie intubat sau decedează. E greu de acceptat. Oamenii reacționează diferit”, a mai spus medicul, citat de G4Media.