Menopauza, tranziția de care se tem femeile

by Bianca Baraboi

Menopauza nu este o boală, este o etapă firească din viața femeii, atrag atenția medicii, care mai spun că este nevoie de multă informare și educare. De asemenea, este nevoie de o pregătire fizică și psihică potrivită, altfel efectele menopauzei au un impact puternic negativ asupra calității vieții.

Menopauza este o etapă fiziologică din viața femeii, care înseamnă că au trecut 12 luni de la ultima menstruație, și astfel, s-a încheiat perioada fertilă. Deși vine la pachet cu o serie de semne specifice, nu este o boală, ci un proces complet natural prin care trece organismul, dar care are totuși nevoie de tratament.

Anca Sultan, medic ginecolog: “Sunt foarte multe simptome asociate cu declinul hormonal care apar în menopauză, ele pot fi atât de ordin fizic cât și de ordin psihic. Se spune că peste 75 % din femeile aflate la menopauză au simptome, și doar 10-15 % dintre ele se tratează. Poate cele mai frecvente simptome sunt tulburprile vasomotorii, așa numitele bufeuri, care apar datorită creșterii bruște a temperaturii centrale, ele sunt niște valuri de căldură care apar brusc, se însoțesc frecvent de alterarea stării generale, de creșterea tensiunii arteriale și se pot succeda chiar de mai multe ori într-o oră, ceea ce poate afecta grav calitatea vieții.”

În mod normal menopauza se instalează între 45-50 de ani, însă sunt și excepții când apare în jurul vârstei de 40 de ani, dar și mai târziu după 55.

Cum trebuie tratată și ce atenție acordăm menopauzei, dar și ce soluții există în legătură cu acest subiect, aflați din materialul video.

Vă invităm să urmăriți Sănătate cu Stil, doar pe Prima Tv, în fiecare sâmbătă de la ora 11, cu Luciana Indre. Află totul despre un stil de viață sănătos și ai grijă de tine și de cei apropiați!

sursa: Prima Tv, Sănătate cu Stil

Te-ar putea interesa si

Comenteaza