O metodă nouă de tratare a pacienților cu COVID-19 aflați în stare gravă dă rezultate la Cluj. Medicii de la Spitalul de Penumoftiziologie Leon Daniello au utilizat oxidul nitric pe un pacient infectat cu SarsCov2 care nu răspundea la tratamentul standard.
”S-a folosit pentru prima oara terapia cu Oxid Nitric la un pacient tanar, in stare grava, cu diagnosticul de SARS-COV2. Pacientul este internat in sectia de Terapie Intensiva, intubat oro-traheal si ventilat mecanic cu Sindrom de Detresa Respiratorie Acuta forma severa, care nu a raspuns la terapia standard de tratament. Nevazand nicio imbunatatire a oxigenarii in urma tratamentului conventional, impreuna cu restul colegilor am decis sa abordam aceasta “terapie salvatoare”, in incercarea de a imbunatati oxigenarea sangelui.
Ajutor am avut din partea unui coleg, care in urma schimbului de experienta in Italia pe COVID, a vazut cum functioneaza administrarea de oxid nitric, a avut initiativa si ideea de a initia schema de tratament cu sustinerea intregii echipe. Dupa folosirea monoxidului de azot am observat imbunatatiri ale ventilatiei pulmonare, scaderea hipertensiunii pulmonare, corectarea hipoxemiei si implicit o mai buna oxigenare a sangelui. Pacientul este cu evolutie usor favorabila, cu posibilitatea reluarii respiratiei spontane si urmeaza a se incerca sevrarea de ventilator”, a explicat medicul Milena Man, șefa secției COVID-19 de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Cluj.
Utilizarea oxidului nitric se foloseste ca si “rescue therapy”, ca si terapie salvatoare atunci cand terapia conventionala nu a adus niciun beneficiu. Desi s-au observat imbunatatiri ale oxigenarii sangelui, studiile n-au demostrat scaderea mortalitatii pacientilor dupa utilizarea monoxidului de azot, astfel utilizarea lui ramane totuși controversata.
Oxidul nitric este un gaz incolor, se poate administra usor pe cale inhalatorie, difuzeaza la nivel alveolar in vasele sangvine pulmonare din muschii netezi producand vasodilatatie si astfel scazand hipertensiunea pulmonara, avand ca rezultat imbunatatirea schimbului de gaze, corectarea hipoxemiei si imbunatatirea oxigenarii sangelui.