Ministrul Energiei Virgil Popescu cere operaționalizarea cât ai rapidă a Coridorului Vertical de Gaze

by Christian Suciu

Ministrul Energiei Virgil Popescu a purtat tratative cu reprezentanții CE pe tema asigurării securității energetice a țării prin operaționalizarea Coridorului Vertical de Gaze și a Coridorului Transatlantic în contextul în care România a renunțat la contracte directe cu Gazprom-ul rusesc fiind căutate între timp alte alternative privind aprovizionarea cu gaz.

”Astăzi am participat la ședința extraordinară a Consiliului Energetic convocată de urgență la Bruxelles pe tema asigurării securității energetice la nivel european în contextul acțiunilor recente ale Gazprom de oprire a furnizării de gaze către Polonia și Bulgaria. Situația din România este stabilă iar acasta nu are contracte directe cu Gazprom. Totuși, este necesar să se înceapă din timp demersurile de umplere a zăcămintelor de gaze naturale pentru iarna viitoare. În acest context, salut inițiativa Comisiei Europene de a înființa Platforma Energetică Europeană pentru achiziția de gaze naturale, care va avea rolul de a agrega cererea din partea statelor membre și de a încheia contracte de furnizare cu țări terțe, altele decât Rusia. Pe 5 mai, Voi participa la o primă întâlnire la Sofia a grupului de lucru regional dedicat operaționalizării platformei în regiunea de sud-est a Europei, împreună cu omologii mei din țările vecine. ” a transmis Ministrul printr-o postare pe pagina oficială de facebook. Potrivit acestuia, operaționalizarea rapidă a corioruui ar asigura la nivel european aprovizionarea cu gaz din terminalele GNL dar și din Azerbaidjan.

” Aceste coridoare sunt deosebit de importante pentru asigurarea fluxului de gaze din terminalele de tip GNL, precum și din Azerbaidjan, având în acest sens discuții cu autoritățile azere pentru identificarea volumelor de gaze disponibile.” a mai adăugat Ministrul Popescu.

Nu în ultimul rând acesta susține că a informat Comisia Europeană despre eforturile României de a exploata gazele naturale de adâncime onshore și offshore din Marea Neagră declarând că susține adoptarea cât mai rapidă a legii pentru ca proiectul să intre în operaționalizare cât mai curând.

” Pe termen mediu și lung, România se angajează ferm în decarbonizare prin investiții semnificative în surse regenerabile și hidrogen, asigurând în același timp independența energetică prin menținerea unui mix energetic diversificat. În acest sens, este necesară accelerarea proiectelor nucleare prin construirea Unităților 3 și 4 a centralei nucleare de la Cernavodă și recondiționarea Unității 1, dezvoltarea de reactoare modulare mici în România, construirea de noi capacități de producere a energiei electrice pe bază de gaze naturale și dezvoltarea infrastructurii aferente, precum și extinderea utilizării cărbunelui.

Trebuie să valorificăm potențialul, să creăm locuri de muncă prin noi proiecte energetice și să ne reducem dependența de importuri. Asigurarea unui preț accesibil consumatorilor și menținerea competitivității industriilor autohtone sunt deosebit de importante pentru redresarea economică a României și a UE.” a mai transmis Ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza