Mobilitatea, afectată de pandemie. Bursele Erasmus, fără interacțiunea de altădată

by Cristina Mihaila

Pandemia a dat peste cap planurile tuturor, mai ales ale celor care aveau planificate călătorii în afara țării. Bursele Erasmus sunt extrem de populare tocmai pentru faptul că le oferă studenților posibilitatea de a învăța în străinătate, de a intra în contact cu alți oameni și alte culturi. Exact asta le va lipsi celor care beneficiază totuși de mobilitate, dar vor urma cursurile doar în mediul online.

Olesea şi Mădălina sunt studente la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul UBB și au aplicat pentru studii în Varşovia, Polonia. Cu trei săptămâni înainte de a pleca, au fost anunțate că bursa li s-a anulat. Câteva zile mai târziu, a venit totuși o veste bună. Vor putea pleca în Polonia, dar cursurile se vor desfășura în mediul online.


„Am fost foarte dezamăgită cănd mi s-a spus că bursa s-a anulat, eram deja cu bagajele pregătite și aveam mari așteptări. Când s-a revenit asupra deciziei m-am bucurat la fel de tare ca atunci când am primit bursa Erasmus. Din păcate, toate cursurile se vor desfăşura online şi nu vom mai avea parte de acea interacţiune fizică şi nu o să simţim la maxim toată experienţa. Nu vom simţi acei fiori pe care îi ai când vii într-un colectiv nou, o cultură nouă. Vom interacţiona cu profesorii doar virtual şi nu vor mai fi acele discuţii emoţionale între colegii de facultate”, spune Mădălina.

„Am avut de ales între a anula programul și a ne asuma riscul de a pleca in Varșovia, chiar dacă totul va avea loc in regim online. Alegerea a fost asumată și am decis că regimul online va fi o provocare. Însă această variantă are și dezavantaje. Voi trăi emoţiile în faţa calculatorului, Zoom-ul va deveni noua sală de curs, iar îmbrăţişările vor fi virtuale. Nu ne vom putea distra şi interacţiona pe viu cu colegii în cadrul reuniunilor studenţilor internaţionali. Dar, rămân optimistă şi sunt recunoscătoare că indiferent de circumstanţe, îmi pot realiza visul”, menţionează Olesea.

Din păcate, nici măcar cursurile virtuale nu au fost posibile pentru alții. Cătălin este student la Facultatea de Teologie Ortodoxă. Pentru el vestea că nu va desfăşura acest schimb de experienţă a venit chiar la început de pandemie, în plin proces de pregătire a documentelor. ,,Era spre sfârşitul perioadei de înscriere. Am discutat cu coordonatorul de la facultate, am fost intervievat de comisia de evaluare, am fost admis pentru mobilitate şi am pornit cu Doamne-ajută! Această stare creează imediat aşteptări, visuri şi planuri măreţe. Pe lângă aceste măreţii, un COVID e ceva nesemnificativ. Urma să vină confirmarea de la Universitatea Cardinalul Ştefan Wyszynski din Varşovia. Creşteau aşteptările, creştea suspansul. Apoi a sunat ceasul, a venit sentinţa: ,,Ne pare rău… COVID… nu se poate”, spune tânărul.

De la înființarea burselor Erasmus, din 1987, peste 10 milioane de tineri europeni au călătorit în alte țări de pe continent pentru a studia acolo câteva luni sau chiar un an întreg, conform Comisiei Europene. 

Te-ar putea interesa si

Comenteaza