Prima și singura expoziție din România dedicată întru totul muzicii își deschide porțile publicului clujean în acest weekend la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. Galeria este concepută sub forma unui festival dedicat muzicii, aceasta oferind o serie de experiențe muzicale captivante în toate cele 8 zone amenajate la etajul clădirii. Evenimentul propune amatorilor de Jazz o selecție muzicală variată ce cuprinde albume din anii 20′ până în ziua de azi. ”Music Gallery Cluj” va fi deschis publicului între 6 și 24 octombrie 2024, de marți până duminică, între orele 10:00-20:00.
FOTO:
Ce activități poți încerca la ”Music Gallery Cluj” ?
1 Jazz Bar
Una dintre cele inedite experiențe din cadrul galeriei este Pop-Up Listening Bar-ul care va fi deschis publicului de marți- duminică între orele 10 și 22 până pe data de 26 octombrie. Conceptul a fost inspirat de perioada Prohibiției din Statele Unite (1920-1933) în care ”speakeasy-urile funcționau drept baruri ilegale unde diverși muzicieni experimentau noi stiluri muzicale prin jam-sessions, acestea fiind totodată responsabile pentru nașterea Jazz-ului așa cum îl știm noi astăzi.
2. Mediateca
Unul din principalele puncte de interes pentru amatorii muzicii Jazz este mediatica ce regăsește o selecție impresionantă de viniluri ce datează din anii 20′ și cuprinde chiar și cele mai recente hituri ale muzicii Jazz contemporane. Aceasta cuprinde piese emblematice ale unor legende ale Jazz-ului precum Louis Armstrong, Miles Davies sau Kamasi Washington.
3. Playroom
Un spațiu dedicat amatorilor sau oamenilor de rând ce doresc șă-și îmbunătățească abilitățile muzicale având la dispoziție numeroase instrumente (chitară, pian, tobe). Totodată în perioada weekend-urilor în spațiul respectiv se vor organiza ore de muzică.
4. Tribut vinil
O încăpere ce spune povestea aparatelor de redare a muzicii pe vinil, încă de la apariția lor și până la renașterea lor prin mijloacele tehnologice contemporane. Piesa centrală a cestei încăperi o reprezintă singurul aparat de inscripționat viniluri din România.
5. Călătorie Muzicală-Jazz Around The World
Influența culturală a Jazz-ului pe mapamond este una pe atât de profundă pe cât este și de vastă, iar în acest colț al galeriei publicul are ocazia de a călători în jurul globului folosind o pereche de câști pentru a se conecta la oricare dintre cele 14 puncte muzicale ce spun povestea Jazz-ului din diferite țări, explicând felul în care influențele culturale au condus spre evoluția stilului muzical.
6. Cameră acustică
Un mediu perfect pentru o audiție solitară sau alături de un prieten unde te poți relaxa în voia sunetelor. Cu un sistem hi-fi optimizat pentru a reda sunetele la intensitatea ideală, vizitatorii vor înțelege mai bine cum funcționează scala decibelilor și modul în care urechea umană percepe diferite niveluri de volum. Fiecare notă este calibrată cu atenție pentru a oferi o experiență audio echilibrată și plăcută.
7. Procesul creativ
Această încăpere întrunește o serie de informații din spatele procesului creativ al unora dintre cei mai influenți artiști de jazz. De la improvizații spontane, la compoziții elaborate, publicul va descoperi modul în care fiecare artist își dezvoltă propria viziune muzicală sau despre modul în care ia naștere o melodie Jazz de la primele acorduri, până la interpretarea finală pe scenă.
8. Jazz in conexe
În acest loc vizitatorii vor putea descoperi cum jazz-ul se intersectează cu alte domenii de la desene animate, până structuri matematice complexe sau poezie. În acest spațiu jazz-ul își depășește granițele sonore și devine parte dintr-o poveste culturală mai amplă.
”Am prins și noi gustul de a crea expoziții și ne place foarte tare acest format de eveniment, acest tip de interacțiune cu publicul. Un moment de plecare pentru noi a fost anul 2020, când a izbucnit pandemia iar din cauza restricțiilor impuse nu s-au putut organiza diverse evenimente și activități culturale, însă printre puținele activități ce au fost doar restricționate doar și nu suspendate au fost vizitele la muzee.
Atunci ne-a venit ideea să ne transformăm festivalul într-o galerie de artă pentru a veni cu o nouă activitate culturală. Prin acest proiect încercăm să prezentăm Jazz-u într-o formă mult mai umană, să arătăm latura lui emoțională, influențele politice, sociale, rasiale, etc. . Ne dorm să prezentăm muzica și artiștii dintr-o altă perspectivă decât cea academică.
Tematica din acest an o reprezintă ”Backstage Pass”. Zona aceasta de Backstage este zona artiștilor, în care publicul nu are voie să intre, este spațiul în care artiștii se pregătesc pentru concerte iar uneori nici chiar staff-ul nu are permisiunea de a intra, însă noi aici la ”Music Gallery” te primim în spatele muzicii pentru a-ți arăta dedesubturile acestei arte prin diverse echipamente, spații de audiție și prin poveștile pe care le-am cules din acest domeniu.”, a transmis organizatorul ”Music Gallery Cluj”, Alin Vaida la inaugurarea expoziției.
.