Primele instituții de cultură care se redeschid după relaxarea restricțiilor legate de coronavirus în România sunt muzeele. Conform directorul Muzeului de Artă din Cluj, Lucian Nastasă, Muzeul de Artă este pregătit pentru deschidere, acesta având o strategie proprie. Mai mult, instituția dispune chiar de un stoc de materiale de protecție pentru vizitatori.
„Noi ne-am format un soi de strategie, o strategie proprie Muzeului de Artă, pentru simplu motiv că guvernanții au anunțat că din 16 se vor deschide muzeele. Noi am luat în discuție această deschidere și ne-am și gândit la câteva lucruri. Să nu vă închipuiți că muzeul se va deschide în totalitate în ziua de miercuri (muzeele lumea și marea sunt închise pentru că ele lucrează sâmbetele și duminicile). Vom deschide în etape. Deja cred că săptămâna următoare vom pun în circuit o expoziție personală a lui Marcel Lupșe, iar în săptămâna după 15 mai vom avea discuții și instrucții cu toți angajații în ceea ce privește maniera de desfășurare a lucrurilor (relația cu publicul, cuantumul celor care vor putea intra împreună, distanța fizică, asigurarea de materiale de protecție). Nu poate exista o formulă generală pentru toate Muzeele. Muzeul de Artă este conceput diferit în comparație cu alte muzee”, declară Lucian Nastasă pentru Servus Cluj.
La Muzeul de Artă din Cluj-Napoca se va realiza o vizitare de tip circuit, fără ca vizitatorii să se intersecteze. Totodată, Lucian Nastasă susține că pentru siguranța angajaților și a vizitatori s-a achiziționat un emițător de bilete elctronic.
„Noi vom putea permite intrarea de grupuri de câte 2-3 persoane, vom putea asigura și măști (la cerere), pentru simplu motiv că în aceeași sală expozițională, dacă sunt grupuri a câte 2-3 persoane ele vor putea conviețui respectând cu generozitate distanțele recomandate. Putem oricând asigura o distanță de 7-8 metri între oameni. Maniera în care am gândit de data aceasta să punem în circuit muzeul este una simplă, dar extrem de eficace. Spațiul de intrare nu va fi și spațiul de ieșire. Putem asigura o vizitare tip circuit fără ca diverse „valuri” de vizitatori să se intersecteze. Un alt aspect ține și de chestiuni de organizare, mai exact, relația supraveghetorilor noștri, a personalului specializat în ceea ce privește istoria artei. Toate aceste lucruri sunt deja aranjate, inclusiv ceea ce privește emiterea de bilete. Noi am achiziționat un emițător de bilete electronic, deci nu este nevoie de intermediari în a intra în posesia biletelor”, mai spune directorul Muzeului de Artă din Cluj.