Muzeul Memorial „Octavian Goga” Ciucea, a fost notificat, recent, cu privire la faptul că Ministerul Culturii a emis ordinul de reacreditare în ceea ce privește funcționarea sa.
Solicitarea de reînnoire a acreditării muzeului a fost înaintată prin intermediul Direcției Județene pentru Cultură Cluj, iar întreaga documentație a fost analizată în cadrul ședinței Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor (C.N.M.C.).
Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: „Acest document certifică, odată în plus, faptul că Muzeul de la Ciucea oferă servicii publice de calitate, asigură păstrarea și conservarea corespunzătoare a colecțiilor pe care le deține și, nu în ultimul rând, că dispune de un management performant. Ne dorim ca, în viitorul cât mai apropiat, să atragem și bani europeni pentru mai multe investiții în restaurarea și consolidarea acestui edificiu care cuprinde file importante din istoria noastră.”
Scopul procedurii de acreditare este acela de a verifica și certifica faptul că o instituție de patrimoniu îndeplinește condițiile minimale acceptabile pentru a pune în practică definiția muzeului sau a colecției publice.
Reamintim faptul că Muzeul Memorial ,,Octavian Goga” din Ciucea se află în proprietatea Consiliului Județean Cluj, cel care îi subvenționează și coordonează activitatea. Din punct de vedere științific, muzeul este coordonat de Ministerul Culturii, reprezentat în teritoriu prin Direcția Județeană pentru Cultură Cluj.
În cursul anului 2023, forul administrativ județean a aprobat indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții Ansamblu „Octavian Goga” din comuna Ciucea, intenția fiind aceea de a obține în acest scop o finanțare nerambursabilă prin Programul Regional Nord Vest 2021 – 2027.
Investiția vizează, în principal: restaurarea și conservarea ansamblului monumentului istoric prin reabilitarea celor trei clădiri monument istoric (Castel, Mausoleu și Biserica din lemn) și a construcțiilor muzeale (Casa Albă, Casa Ady Endre, Casa de pe stâncă); refuncționalizarea clădirii Teatru de vară, în vedere amenajării unui pavilion de primire – recepție cu dotările specifice necesare; reabilitarea parcului și amenajări peisagistice; modernizarea unităților aferente clădirilor din cadrul ansamblului muzeal; dotări interioare pentru clădirile din cadrul ansamblului muzeal; dotări pentru expunerea și protecția patrimoniului imobil și mobil; amenajarea zonelor de protecție prin delimitarea și împrejmuirea ansamblului muzeal; construcția/ reabilitarea/ amenajarea căii de acces către clădirile din cadrul ansamblului muzeal.