Aruncarea deșeurilor pe domeniul public pare un fenomen imposibil de stăpânit în județul Cluj. Cetățenii Autoritățile descoperă tot mai multe rampe clandestine de gunoi, însă cei certați cu bunul simț nu par să fie interesați de sancțiunile pe care primăriile le aplică tot mai des.
Garda de Mediu Cluj a avut de la începutul anului peste 400 de sesizări din care aprope 70% sunt pentru abandon de deșeuri. Cele mai frecvente sesizări vin de pe raza municipiului Cluj-Napoca și a comunelor limitrofe, respectiv Florești, Apahida, Chinteni, Baciu, Feleac.
„Având în vedere că marele volum de construcții este pe raza municipiului Cluj-Napoca, cei care sunt certați cu legea încearcă prin diverse metode să abandoneze deșeurile. Comisariatul Județean încearcă prin toate căile să rezolve sesizările respective în termen cât mai scurt. Nu avem posibilități de a verifica integral toate sesizările înregistrate deoarece volumul este extraordinar de mare. Aproximativ 60 din cele 400 de sesizări au fost verificate și s-au aplicat 11 sacțiuni cu o valoare de peste 77.000 lei. Pentru restul sesizărilor se trimit notificări către primării să salubrizeze zonele afectate, având un termen, iar după expirarea termenului așteptăm răspunsul cu imagini din partea acestora. În cazul în care nu se execută în termenul stabilit se fac verificări în teren și se aplică sancțiuni primăriilor”, explică pentru Servus Cluj, Viorel Pleșa, comisar Șef al Gărzii de Mediu Cluj
În ultimele două săptămâni Primăria Apahida a dat peste 7 amenzi cetățenilor care au lăsat deșeurile pe spațiul public.
„Numai în ultimele două săptămâni s-au dat 7 sau 8 sancțiuni. Se lucrează, am eliminat o parte din deșeuri, lucrăm în continuare să strângem ce a mai rămas. Depistăm și sancționăm. Acolo unde îi găsim îi obligăm să ducă gunoiul în rampe autorizate”, ne-a spus primarul comunei Apahida, Grigore Fati.
Totodată, primarul comunei Chinteni, Lucia Suciu, este cu ochii pe toți cei care lasă gunoiul în locuri neautorizate. Aceasta a prezentat chiar la sfârșitul săptămânii trecute un caz în care un bărbat din Cluj-Napoca a aruncat gunoiul într-un loc neautorizat pe raza comunei pe care o conduce.
„Se iau măsuri. Împreună cu Garda de Mediu cu care avem o colaborare foarte bună am reușit de fiecare dată să rezolvăm problemele. Așa vom rezolva și problema de duminică, știm cine sunt autorii. Vor fi invitați la Garda de Mediu și vor suporta consecințele prevăzute în lege. Totodată, au obligația de a îndepărta aceste depozite și de a face dovada cu chitanța privind depozitarea lor în rampe autorizate. În ultimul timp, în comuna Chinteni am avut 3 cazuri, iar sancțiunile au fost de la 6.000 lei până la 10.000 lei cu obligarea de a îndepărta rezidurile din zonele respective.
Conform comisarului Șef al Gărzii de Mediu Cluj amenzile pentru persoana fizică care sunt de la 3.000 la 6.000 lei, iar pentru persoanele juridice de la 20.000 la 40.000 lei.
Conform Legii 1061 privind transportul deșeurilor, în cazul în care există identificate transporturi de deșeuri fără forme legale, mijlocul de transport se confiscă.