O nouă resursă pentru profesioniștii din domeniul cultural

by Oana Spiru

Biblioteca Mediere+, dedicată educației continue în domeniul medierii culturale, a fost lansată oficial în cadrul celei de-a șasea ediții a Forumului Medierii Culturale, organizat de Centrul Cultural Clujean la finalul lunii octombrie. Biblioteca oferă acces gratuit la o varietate de resurse educaționale, menite să sprijine dezvoltarea profesională a mediatorilor culturali, educatorilor și altor practicieni din domeniul cultural.

„Biblioteca Mediere+ vine ca un răspuns la nevoile comunității de practică a mediatorilor și educatorilor culturali din România și își propune să sprijine  dezvoltarea unor practici profesioniste de formare, bazate pe cunoștințe teoretice și studii de caz, prin resurse educaționale digitale și tipărite. De asemenea, își propune să crească vizibilitatea și  înțelegerea domeniului medierii culturale, prin podcasturi și dezbateri publice.”, a declarat Irina Bălan, coordonatoarea proiectului.

Centrul Cultural Clujean și-a propus să sprijine profesioniștii activi în medierea culturală la nivel național, completând Forumul Medierii și programul de ateliere cu o platformă digitală disponibilă pe întreg parcursul anului, care oferă acces la o bibliotecă de resurse în domeniul medierii culturale.

Ateliere Mediere+, primele resurse ale bibliotecii virtuale

Tema din acest an,  „Învățăm de la natură”, a fost reflectată printr-o serie de discuții și ateliere care au subliniat legătura vitală dintre artă, știință și educație. Întâlnirea cu natura ne modelează cultura, educația și practicile artistice, pentru că suntem parte din natură. Atelierele a reflectat aceste legături și au arătat că medierea naturii este un instrument esențial pentru promovarea unei conștiințe ecologice, a unei reconectări centrate pe sustenabilitate și comunitate. Medierea culturală devine, în acest sens, un cadru de comunicare și de interpretare artistică a lumii vii, din care facem parte.

Biblioteca Virtuală Mediere+ include ca prime resurse atelierele Mediere Culturală+ desfășurate online în perioada septembrie – noiembrie 2024. Acestea cuprind prezentări de bune practici susținute de mediatori culturali, studii de caz, precum și o selecție de publicații și ghiduri dedicate medierii culturale.

  1. Liliecii între Mit și Realitate – Ana Stamatescu și Szilárd-Lehel Bücs au explorat rolul liliecilor în conservarea biodiversității în clădiri de patrimoniu.
  2. Metabucătăria – Brîndușa Tudor și Anca Nechita-Cioarec au prezentat Metabucătăria, un concept la intersecția dintre arhitectură, sustenabilitate și meșteșuguri.
  3. Tehnologii imersive în muzee – Maria Shehade și Theopisti Stylianou-Lambert au discutat despre impactul tehnologiilor imersive în crearea de experiențe captivante.
  4. Eco-critică în literatura pentru copii – Iulia Iordan a abordat teme ecologice în literatura română pentru copii, promovând gândirea critică asupra mediului.
  5. Schools of Sustainability – Eva Stein (Haus der Kulturen der Welt) a oferit o privire asupra educației pentru sustenabilitate în școli.

Toate resursele sunt disponibile gratuit pe platforma Academia Schimbării:
https://academiaschimbarii.ro/biblioteca-mediere-culturala/

Parteneriate și extinderea resurselor

Biblioteca Mediere+ include și resurse din arhiva celor șase ediții ale Forumului Medierii Culturale. Coordonatorii proiectului intenționează să colaboreze cu bibliotecile publice locale, astfel încât resursele sale să fie accesibile unui public cât mai larg și să răspundă nevoilor de educație continuă din domeniul cultural. În plus, biblioteca va include o selecție de cărți tipărite esențiale pentru domeniul medierii culturale, disponibile pentru consultare și împrumut la sediul Centrului Cultural Clujean.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza