Odette Bodo și tainele ortodonției! Cine sunt “purtătorii de sârme”

by Cristina Mihaila

”Sunt o fire ambițioasă și imi plac provocările! Încă din liceu, m-a atras fizica, în special mecanica, așa că, atunci când în primul stagiu de ortodontie ni s-a explicat că “ortodonția este grea, trebuie să știi fizică, să ai vedere în spațiu!”, m-am gândit că aici ar fi locul meu. Timpul a dovedit ca am făcut alegerea corectă!”, Odette Bodo-medic specialist ortodonție și ortopedie dento-facială.

S-a născut acolo unde se agață harta în cui, tocmai la Sighetul Marmației, a copilărit în Carei, dar destinul ei a fost să ajungă o profesionistă în domeniul ei, aici la Cluj. Este blondă, frumoasă, elegantă în exprimare, iar când lucrează uită de toți cei din jur, de parcă s-a născut cu cleștele în mână, la fel ca un arheolog care descoperă de fiecare dată …tainele istoriei între dinții pacienților.

Odete Bodo a terminat facultatea de medicină dentară din Cluj, apoi a avut posibilitatea să aleagă specializarea pentru că a intrat prima din generația ei la rezidențiat. Decizia era însă luată încă din timpul studenției, ortodonție și ortopedie dento-facială. Pare ușor, chiar afirmă că este, dar credem că în spatele ușurinței cu care lucrează se află multă muncă, implicare, specializare continuă, ea participând la foarte multe congrese sau manifestări științifice, atât în țară, cât și peste ocean. În prezent…dinții par că o urmează la fel ca într-un număr de magie….

Pacienții, pe de altă parte, pot spune multe despre acest domeniu de activitate, fie că sunt purtători de sârme, fie că nu, e dreptul lor până la urmă. Servus Cluj i-a adresat un set de întrebări care să aducă lămuriri despre ceea ce este adevărat și ce este legendă, despre frumusețe versus sănătate, despre numărul de pacienți străini, durata unui tratament sau momentul în care se impune o vizită la ortodont.

Multă lume, tineri, copii și adulți deopotrivă, poartă aparate dentare. Care credeți că sunt principalele cauze?

Odette Bodo: Anomaliile dento-maxilare apar din cauza unor factori multipli. În general vorbim genetică, de ceea ce a moștenit fiecare, apoi alimentația, ne străduim să măncăm sănătos, dar lipsa unor substanțe vitale pe termen lung, lipsa alimentației la sân și mai târziu o masticație activă (este legat de activitatea musculară mai ales și mai puțin de substanțele din alimente) poate favoriza apariția anomaliilor, apoi obiceiurile considerate vicii de către toată lumea, lipsa sau aplicarea incorectă a regulilor de igienă. În cazul adulților, anomalia de bază este frecvent agravată de extracții dentare în antecedente, în urma cărora nu s-a restabilit continuitatea arcadelor. Dinții noștri fiind într-o continuă deplasare, se înclină și migrează spre spațiile post-extracționale. Mulți dintre pacienți sunt trimiși de stomatologul generalist tocmai în acest scop, restabilirea integritatea arcadei sau îndreptarea dinților în vederea aplicării unor implante, de exemplu. Motivația unui astfel de tratament este în primul rând estetică, dar sunt mulți care doresc să aibă și o ocluzie (n.r. mușcatură) corectă.

Ați anticipat următoarea întrebare…sunt persoane care vin la cabinet doar pentru că nu le place cum arată dantura, pentru estetică?

Odette Bodo: Sigur, și este vorba de adulți mai ales. Îmi place să cred că, încă de la început, stabilesc împreună cu ei un echilibru între ceea ce își doresc și așteptările pe care le au. În unele cazuri, cererile pacienților nu sunt realizabile, ținta tratamentului este doar un zâmbet “minunat”, doar cu “un pic de aliniere”, dar, nu puține au fost situațiile în care tratamentul este mult mai complex decât se presupune, poate fi chiar bimaxilar, în 95% dintre cazuri, adică aparatul se aplică atât pe dinții de sus, cât și pe cei de jos. Este inutil să vă spun că durata medie a unui astfel de tratament este de 2 ani sau chiar mai mult.

Se poate afirma că, în ultima perioadă, a crescut preocuparea românilor pentru dantura lor sau  cea a copiilor lor?

Odette Bodo: Părinții sunt din ce în ce mai preocupați în ceea ce privește sănătatea orală a copiilor. Aici intervine stomatologul generalist, el fiind primul care vine în contact cu copiii și îi îndrumă spre un consult ortodontic. Primul consult ortodontic ar trebui făcut nu mai târziu de 7 ani. Unele malocluzii care au la bază probleme scheletice (perturbări, deficit sau exces de creștere a maxilarelor) sunt cel mai eficient tratate la această vârstă. Chiar dacă dinții par aliniați, poate exista o ocluzie incorectă, nedetectată de părinți.  Pe de altă parte, în zilele noastre, adulții pun mult mai mult accent pe ”aparențe”, astfel că a crescut considerabil numărul de pacienți adulți care sunt interesați de un tratament ortodontic.

Ce fel de prevenție putem face înainte de cei 7 ani, astfel ca dantura definitivă să erupă fără probleme?

Odette Bodo: Prevenția unei malocluzii ține, în primul și în primul rând, de igienă și alimentație. Chiar dacă dinții de lapte se vor pierde la un moment dat, este extrem de important să nu-i neglijăm. Igiena riguroasă previne apariția cariilor. Este foarte important să menținem integritatea dinților de lapte până în momentul perioadei fiziologice de înlocuire. Alimentația la sân, iar apoi o alimentație variată a copilului, bogată în alimente care presupune o masticație activă, previne apariția anomaliilor dento-maxilare. Factorii loco-regionali sunt de asemenea foarte importanți, apoi anumite obiceiuri considerate vicioase și parafuncțiile, care influențează în mod negativ creșterea și dezvoltarea aparatului dento-maxilar, cum ar fi: suptul degetului, interpunerea buzei sau a limbii între arcadele dentare, respirația orală și altele. În multe cazuri părinții nu iși dau seama de aceste parafunții, aici trebuie să intervină medicul stomatolog generalist și ortodontul. Din păcate, există și unele anomalii cu o puternică componentă ereditară, în cazul acestora, prevenția nu influențează în mod decisiv evoluția ulterioară a bolii.

După perioada de tratament și contenție recomandată, există riscul ca dantura să revină la forma inițială?

Odette Bodo: În cazul copiilor și adolescenților, după îndepărtarea aparatului este necesară purtarea unui aparat de contenție, care menține dinții în poziția aliniată. Durata purtării depinde de gravitatea anomaliei inițiale, de vărstă, complianță. La adulți, lucrurile se schimbă, perioada de contenție se prelungește, în multe cazuri vorbim de life-long retention, contenție pe viață. Este extrem de important de menționat ca arcadele dentare sunt într-o continuă modificare de-a lungul vieții, chiar dacă nu se poartă aparat dentar. Odată cu avansarea în vârstă, arcadele dentare în zona frontală se îngustează, iar dinții migrează spre anterior, lungimea arcadei se scurtează și dinții încep să se înghesuie, mai ales cei inferiori.

România este considerată destinație medicală, mai ales în stomatologie. Aveți pacienți   cetățeni din alte țări?

Odette Bodo: Trebuie să menșionez că nu lucrez la cabinete care au core business “turismul dentar”. Pot să număr pe degetele de la o mână câți pacienți străini am. Pe de altă parte, am mulți pacienți români stabiliți în străinătate care își doresc să urmeze tratament ortodontic în România. Majoritatea acestora declară că au mai multă încredere în medicii de aici. Să nu uităm și de motivele financiare, costul tratamentelor ortodontice este mult mai ridicat în străinătate.

Cristina Pintilie Șendrea

Te-ar putea interesa si

Comenteaza