Premieră medicala la Spitalul Clinic de Urgenta din Cluj Napoc. Un pacient de 62 de ani a primit șansă la o viață normală după ce medicii au reușit printr-o intervenție minim invazivă să refacă vasele de sânge și să îl puna pe picioare la propriu. Noutatea actului medical consta in tehnica și materialele folosite in cadrul intervenției.
În premieră națională medicii de la Cluj Napoca au efectuat embolizarea unei malformații arteriovenoasa cu materiale speciale pe bază de polimeri. Pentru că intervenția este una minim invazivă, pacientul este scutit de multe riscuri și complicații, iar spitalizarea este mult mai scurtă. Pacientul a depistat afecțiunea în luna august a anului trecut. Au urmat luni pline de durere și de mobilizare tot mai greoaie. Acum, datorită intevenției, va putea să meargă în sfârșit fără dureri.
“Eu nu mai puteam călca pe picior, mă durea foarte puternic gamba când călcam pe ea și mergeam foarte greu. E mult mai bine după prima intervenție”, a spus pacientul.
Premiera consta in materialele și tehnica pe care medicii le folosesc.
Pacientul prezintă o malformație artero-venoasă, adică vasele care duc sângele în membru și vasele care îl întorc înapoi spre inimă, ceea ce îi generează un discomfort mare atât la mers, cât și în repaus, cu o creștere în dimensiune a gambei. Materialele pe care le folosim pentru prima data sunt o combinație între un fel de plugs se numesc ele, un fel de dopuri care astupă sursa respectivă și mici spirale metalice. Este combinația între cele două. Mai există diverse soluții și se folosesc pe scară largă, dar acesta este o combinație între cele două”, a explicat chirurgul vascular Horatiu Coman.
Tratamentul este realizat cu ajutorul angiografului de înaltă performanță inaugurat în urmă cu o jumătate de an la Spitalul Clinic Județean, iar intervențiile în care se poate folosi acesta sunt diverse. Rezultatele obținute până acum sunt încurajatoare pentru activitatea unității medicale și deloc puține.
“Pana astăzi 120 de cazuri care zic eu nu este puțin având în vedere faptul că suntem la inceput trebuie create circuite trebuie create modele și pt colegii noștri de alte specialitati”, a mai spus medicul.
1 comentariu
[…] SURSA / CITESTE MAI MULT […]