Viețile a doi pacienți cu probleme cardiace au fost salvate prin efectuarea în premieră a unor proceduri intervenționale complicate, la o clinica privata din Cluj-Napoca. Cei doi sufereau de scurgere paravalvulară mitrală, o complicație severă care apare în urma operației de înlocuire a valvei mitrale.
Un bărbat și o femeie, de 71 respectiv 62 de ani, au primit o nouă șansă la viață. Cei doi erau cunoscuți cu probleme severe ale inimi și ambii au mai trecut prin cel puțin o intervenție chirurgicală clasică. Acum sunt în situația în care sângele se scurge prin canalele apărute între proteza valvulară implantată și țesutul cardiac. Astfel, valva mitrală nu-și mai îndeplinește corect funcția și apare insuficiența cardiacă. În cazul lor o altă intervenție clasica era total contraindicata.
“Acești pacienți au mai trecut printr-o operație o dată sau poate de mai multe ori și de obicei când proteza este afectată, pacientul are multe traumatisme, iar o altă intervenție prezintă un risc mai mare și din punct de vedere tehnic este destul de dificilă pentru chirurg. De obicei, motivul pentru care există o scurgere acolo sunt țesuturile afectate, care interzic chirurgului să realizeze cusăturile în mod eficient. Dacă țesuturile sunt afectate, vei avea o scurgere. Așadar putem interveni doar printr-o tehnică minim invazivă”, a explicat Dr. Vlasis Ninos, medic cardiolog.
“Procedura se adresează pacienților care au fost operați în pralabil pentru anumite boli valvulare. Au deja inserata o proteză la nivelul uneia sau alteia din valvele cardiace, iar această proteză în momentul de față este disfuncțională. Ce înseamnă? Înseamnă că una dintre marginile sale (a protezei) nu mai este corect lipită pe structurile cardiace unde ar trebui să fie poziționată. Acea dezinserție a protezei fie este corectată printr-o nouă intervenție chirurgicala, prin schimbarea protezei cu alta, fie cu aceste dispozitive pe care noi le introducem prin arteră și aceste dispozitive ajung cu ajutorul unor catetere la nivelul acelor defecte și le închid. O intervenție minim-invazivă poate să ducă la ameliorarea spectaculoasă a prognosticului atât în ce privește mortalitatea cât și situația funcțională a pacientului, calitatea vieții pacientului“, spune Dr. Ștefan Moț, medic primar cardiologie intervențională.
Bărbatului în vâstă de 71 de ani îi fusese implantată o proteză mitrală mecanică, prin intervenție chirurgicală, în 2013. Din cauza complicației apărute, pacientul suferea de insuficiență mitrală severă, anemie secundară și fibrilație atrială permanentă.
Scurgerile paravalvulare apar la unul din cinci pacienți care au suferit o înlocuire de valvă, în special la cei care au implantate valve mecanice. În majoritatea cazurilor, o nouă intervenție chirurgicală este asociată cu foate multe riscuri, astfel că se recomandă tratamentul pe cale intervențională.
Echipa medicala formată din dr. Vlasis Ninios, dr. Ștefan Moț, dr. Iulian Călin, medici cardiologi intervenționiști, alături de dr. Alexandra Gică și dr. Crina Rădulescu, medici cardiologi clinicieni, care au oferit suportul ecografic, a reușit închiderea celor două scurgeri paravalvulare mitrale, fără bisturiu, cu ajutorul unor dispozitive de tip ”umbreluță”. Medicii au introdus în arterele pacienților catetere prin care au ghidat până la nivelul protezei mitrale dispozitivele tip Vascular Plug, cunoscute și sub denumirea populară de ”umbreluță”. Odată poziționate între extremitățile protezei și țesutul cardiac, dispozitivele au fost închise, realizând astfel sigilarea canalelor prin care se scurgea anormal sângele.