În fiecare an, la sfârșitul lunii martie, milioane de oameni, instituții dar și companii sting luminile timp de o oră, alăturându-se astfel celui mai mare eveniment de mediu din istorie – Earth Hour. Ediția a 18-a va avea loc sâmbătă, 23 martie 2024, la ora 20:30.
Acest eveniment este promovat de World Wide Fund for Nature Australia , un grup internațional de lobby pentru mediu și cotidianul australian Sydney Morning Herald. Prima Oră a Pământului a avut loc Sydney, cel mai mare oraș din Australia, între orele 19:30 și 20:30 la 21 martie 2007. Prin Ora Pământului 2007 se estimează că electricitatea consumată în Sydney a scăzut între 2,1% și 10,2% în aceea oră și că au participat 2,2 milioane de oameni. Al doilea eveniment Ora Pământului a avut loc la 29 martie 2008, între orele 20:00 și 21:00 (ora locală), în Sydney și în multe orașe importante ale lumii.
Preț de o oră, cine dorește să fie alături de cauză și să facă bine planetei noastre, poate stinge luminile în casă, dar și să iasă afară și poate să se bucure de o plimbare în natură.
Protejarea planetei noastre este o responsabilitate comună și necesită o acțiune colectivă, așa că de #OraPământului2024 am lansat Banca Orelor pentru Natură, un instrument interactiv online care invită pe toată lumea, de pretutindeni, nu numai să stingă luminile în mod simbolic, ci și să dedice 60 de minute pentru a face un bine planetei! Fie că este vorba de o plimbare prin pădure în care te bucuri de aerul proasăt și de ciripitul păsărilor, fie că plantezi flori sălbatice pentru albine sau că te hotărăști să schimbi produsele nesustenabile de acasă cu alternative ecologice, există o multitudine de opțiuni din care poți alege, scrie ora-pamantului.ro.
În contextul zilei de 23 martie, zi în care are loc evenimentul anual de promovare a activităților legate de schimbările climatice sub denumirea „Ora Pământului” – va fi oprit iluminatul din interiorul instituției, precum și iluminatul arhitectural de pe clădirea primăriei, în intervalul orar 20:30 – 21:30, a transmis viceprimarul Dan Tarcea.
„Ne alăturăm, și în acest an, milioanelor de oameni de pe întreg Globul care marchează Ora Pământului. Protejarea naturii și a resurselor sale constituie o responsabilitate a noastră, a tuturor, astfel că, printr-un simplu gest de a stinge lumina timp de o oră, putem contribui la acest obiectiv. Încurajăm clujenii să sprijine inițiativa și să conștientizeze efectele dezastruoase asupra mediului ale consumului în exces”, a anunțatAlin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
Se vor alătura ideii și alte clădiri subordonate Consiliului Județean, precum Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Biblioteca Județeană ,,Octavian Goga”, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor, imobilele aflate în administrarea societății Tetarom S.A., dar și stadionul Cluj Arena.
Așadar, clujeni, sâmbătă, 23 martie de la 20:30, vă puteți alătura Orei Pământului!