Orchestra Filarmonicii de Stat ‘Transilvania’, invitată la Festivalul “Enescu”. Artiștii clujeni vor concerta în acest weekend, la București

by admin

Orchestra Filarmonicii de Stat “Transilvania” a fost invitată din nou în cadrul Festivalului “Enescu”, în seria intitulată “Muzica secolului XXI”. Longevitatea acestei colaborări dintre Filarmonica din Cluj-Napoca şi Festivalul “Enescu” demonstrează calitatea muzicienilor şi prestigiul de care ne bucură pe deplin. Dar asta nu e tot. Spre sfârșitul lunii septembrie, Ochestra Filarmonicii de Stat “Transilvania” va interpreta, în variantă de concert, una dintre cele mai cunoscute opere ale secolului XX, “Lulu” de Alban Berg.

“Ca la fiecare ediţie a Festivalului <<Enescu>>, Orchestra Filarmonicii de Stat ‘Transilvania’ este invitată în seria intitulată <<Muzica secolului XXI>>. Deci este vorba de promovarea creaţiei contemporane naţionale şi internaţionale de cea mai recentă oră. Longevitatea acestei colaborări dintre instituţia noastră şi Festivalul <<Enescu>> demonstrează calitatea muzicienilor noştri şi prestigiul de care ne bucurăm.

În cadrul acestui parteneriat, Orchestra Filarmonicii a susţinut, la Cluj, pe 2 septembrie acelaşi concert pe care urmează să-l susţină la Sala Radio din Bucureşti, sâmbătă, 4 septembrie, de la ora 13:30, sub
bagheta dirijorului Alexander Liebreich”, a declarat pentru Servus Cluj, managerul Filarmonicii de Stat “Transilvania”, Silvia Sbârciu.

Program concertului simfonic poate fi consultat în link-ul următor:
https://www.festivalenescu.ro/events/orchestra-filarmonicii-transilvania-din-cluj-napoca-2021/

Pe 24 septembrie, Orchestra Filarmonicii din Cluj-Napoca este invitată pentru un alt concert în cadrul Festivalului, tot la București: “De data aceasta vom merge la Ateneul Român, unde va interpreta, în variantă de concert, una dintre cele mai cunoscute opere ale secolului XX, <<Lulu>> de Alban Berg, sub bagheta lui Lawrence Foster. Este o partitură extrem de solicitantă şi dificilă şi, în consecinţă, o provocare şi o nouă confirmare a calităţii muzicienilor noştri”, a încheiat Silvia Sbârciu.

Detalii despre eveniment:
https://www.festivalenescu.ro/events/orchestra-de-camera-transilvania-foster/

Seara de joi, 2 septembrie, l-a adus la pupitrul Orchestrei Filarmonicii de Stat ”Transilvania” pe dirijorul german Alexander Liebreich, discipol al celebrului Claudio Abbado recunoscut ca un muzician temperamental, carismatic şi rafinat.

Filarmonica i-a avut ca soliști invitați pe pianistul Andreas Haefliger, pe soprana Diana Ţugui şi pe mezzosoprana Iulia Merca. Acest concert simfonic este realizat în colaborare cu Artexim şi Festivalul Internaţional „George Enescu” şi va fi prezentat apoi la Bucureşti, în cadrul Festivalului „George Enescu”, pe data de 4 septembrie.

Informaţii despre artiştii Filarmonicii de Stat “Transilvania”

Alexander Liebreich, cel care a condus Orchestra Filarmonicii în concertul de joi, 2 septembrie, este dirijor principal şi director artistic al Orchestrei Simfonice Radio din Praga, după ce a ocupat aceleaşi funcţii la Orchestra Simfonică Radio a Poloniei. Cel de-al treilea compact disc înregistrat cu această din urmă orchestră, cu lucrări de Witold Lutosławski şi Karol Szymanowski, a câştigat Premiul „Best Collection” la International Classical Music Awards 2017. Din 2018 este director artistic al Festivalului „Richard Strauss” din Garmisch-Partenkirchen şi preşedinte al Societăţii „Richard Strauss”. Compactul discul cu Recviemul de Tigran Mansurian a fost nominalizat la Premiile Grammy 2018 şi a primit, în acelaşi an, Premiul ICMA la categoria „Muzică contemporană”.

Pianistul elveţian Andreas Haefliger şi-a făcut studiile muzicale la celebra Juilliard School din New York, fiind apoi recunoscut imediat ca un pianist de prim rang şi invitat de cele mai importante orchestre din Statele Unite – Filarmonica din New York, Orchestrele Simfonice din Cleveland, Los Angeles, Boston, Pittsburgh, Chicago şi San Francisco. În Europa, a cîntat pe scene şi cu orchestre la fel de prestigioase, ca Royal Concertgebouw, Filarmonicile din Rotterdam şi München, Budapest Festival Orchestra, Deutsche Symphonie-Orchester Berlin, Orchestre de Paris, London Symphony Orchestra. În cadrul stagiunii 2021/2022, va susţine o serie de recitaluri în Europa şi Japonia, împreună cu violonista Hilary Hahn.

Absolventă a Universității de Muzică din București, la clasa de canto a Sandei Şandru, Diana Ţugui a participat ulterior la cursurile de măiestrie susţinute de Viorica Cortez, Dalton Baldwin, Teresa Berganza şi Jaume Aragall. În prezent, Diana Ţugui este solistă a Operei Române din Cluj.

În palmaresul ei se regăsesc premii importante la concursurile de profil: Premiul I la Concursul Naţional „Marţian Negrea” (2001), Marele Premiu la Concursul Internaţional de Lied „Ionel Perlea” (2001), Finalistă la Concursul Internaţional de Canto „George Enescu” (2002) şi la Concursul Internaţional „Renata Tebaldi” (2007), Premiul III la Concursul Internaţional „Jaume Aragall” (2008), Premiul VI la Concursul Internaţional „Wilhelm Stenhammar” (2010), Premiul I la Concursul Internaţional „Vox Artis” (2012) şi Premiul I la Concursul Internaţional „Elena Teodorini” (2013).

Mezzosoprana Iulia Merca şi-a început studiile la Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă”, urmînd apoi cursurile de canto ale Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, la clasa profesorului Gheorghe Roşu. A fost studenta sopranelor Niculina Mirea şi Diane Soveiro din New York, iar în prezent este solistă la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca şi cadru didactic în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”.

Iulia Merca a participat la cursurile de măiestrie susţinute de Anthony Spiry, Sona Ghazarian, Stephano Gibellato, Cecilia Franchini, Mariana Nicolesco şi Ionel Pantea. Finalistă a Concursului Opera-Festival and Competition with Mezzo (Szeged, 2009), Iulia Merca a fost distinsă, printre altele, cu Premiul I şi II la Olimpiada Naţională de Muzică, secţiunea canto (1998, 1999), cu Marele Premiu la Concursul Liceului de Muzică „Hariclea Darclée” (Brăila, 1999) şi la Concursul Internaţional de Canto „Hariclea Darclée” (Brăila, 2003).  A cîntat pe scene din New York (Dicapo Opera), Japonia, China, Elveţia,  SUA, Italia, Ungaria, Austria, participînd, de asemenea, şi la Gala Unesco Unicef  2003, din Veneţia.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza