Ministerul Educației și Ministerul Sănătății au lucrat la un ordin comun privind modul în care școlile vor putea funcționa, în format fizic, începând din 8 februarie. Documentul publicat de Hotnews prevede, printre altele, că masca de protecție este obligatorie pentru cadrele didactice și personalul auxiliar, dar și pentru elevii din învăţământul primar, gimnazial şi liceal şi va fi purtată în sălile de clasă, în timpul deplasării in incinta unitatii de învăţământ şi în timpul pauzelor, atat în interior şi exterior. În schimb, masca de protecţie nu este obligatorie în cazul preşcolarilor. Schimbul măştii de protecţie între persoane este interzis.
De asemenea, este prevăzut ca băncile elevilor să fie așezate la o distanță de minim 1 metru, acolo unde este posibil. “Dacă configurația sălii de clasă (suprafață, mobilier etc) nu permite distanțarea fizică de 1 metru, atunci spațiul va fi organizat astfel încât să se asigure distanța maxim posibilă între elevi”. Conform draftului, o altă regulă este ca elevii să aibă alocată o singură sală de clasă, iar profesorii vor schimba sala de predare. Principiul de urmat este “1 clasă de elevi = 1 sală”.
Totodată, vor fi organizate circuite separate în interiorul şcolii prin demarcare cu benzi vizibile care să asigure “trasee prestabilite” de intrare, de deplasare în interiorul unităţii de învăţământ şi de părăsire a acesteia.
Cursurile și pauzele vor fi prganziate pe intervale orare diferite, astfel încât să se evite aglomerația, iar la orele de educație fizică se pot desfăşura doar jocurile sportive care permit distanţarea fizică, de preferat în aer liber. Orele de educaţie fizică efectuate în sala de sport trebuie limitate la activităţi sportive care nu presupun efort intens, cu asigurarea obligatorie a distanţei fizice maxim posibile si a unei aerisiri permanente.
Potrivit draftului, cadrele didactice vor face “triajul observațional al preșcolarilor și al elevilor pe tot parcursul activităților școlare”, potrivit draftului ordinului cu regulile pentru redeschiderea școlilor. În cazul în care în timpul orelor elevii fac febră sau au alte simptome specifice COVID, se aplică protocolul de izolare, iar copiii pot fi testați cu teste rapide antigen dacă există consimțământul scris al părinților.
Documentul a fost transmis de Ministrul Educaţiei, iar regulile propuse ar urma să fie validate de Ministerul Sănătății. Draftul integral poate fi consultat AICI.