Ordonanța de urgență privind organizarea alegerilor prezidențiale din 2025 a fost publicată în Monitorul Oficial. Modificări semnificative în procesul electoral și regulile de campanie politică.

by Bianca Baraboi

Modificări privind procesul de votare

Alegerile pentru Președintele României din 2025 se vor desfășura pe data de 4 mai. În ziua scrutinului, votarea începe la ora locală 7:00 și se încheie la ora locală a României 21:00. Alegătorii care se află în sediul secției de votare sau la rând în afara acestuia pot vota până la ora 23:59, ora României.

Pentru românii din diaspora, votarea se extinde și pe zilele de vineri și sâmbătă, anterioare duminicii votului. În aceste zile, secțiile de votare vor fi deschise între orele 7:00 și 21:00, ora locală.

Reguli noi pentru publicitatea electorală online

Ordonanța introduce reglementări stricte privind materialele publicitare politice utilizate în campania electorală. Sunt considerate materiale publicitare politice orice tipuri de conținut scris, online, audio sau video care îndeamnă alegătorii să susțină sau să respingă un candidat independent sau al unui partid politic.

Pe durata campaniei, actorii politici sunt obligați să publice următoarele informații odată cu fiecare material publicitar:

  1. Mențiunea că materialul este publicitar politic.
  2. Identitatea sponsorului (nume, adresă de e-mail și, dacă este cazul, adresa poștală).
  3. Specificația dacă materialul a fost vizat pentru un public-țintă sau distribuit prin tehnici de promovare specifice.
  4. Declarația că fondurile utilizate provin exclusiv din sursele permise de Legea nr. 334/2006.
  5. Mențiunea privind caracterul plătit sau neplătit al promovării electorale.

Detaliile privind promovarea materialelor publicitare politice vor fi stabilite printr-o hotărâre a Autorității Electorale Permanente (AEP).

Sancțiuni pentru nerespectarea reglementărilor

Încălcarea prevederilor privind publicitatea electorală constituie contravenție și se sancționează cu amenzi între 15.000 și 50.000 de lei. Autoritatea Electorală Permanentă și Biroul Electoral Central vor monitoriza și vor aplica sancțiuni, inclusiv măsuri împotriva platformelor online care nu elimină conținutul ilegal în termen de cinci ore de la notificare. Platformele pot fi amendate cu până la 5% din cifra de afaceri.

Alte măsuri logistice

Guvernul a stabilit că alegerile prezidențiale și alegerile locale parțiale din 4 mai 2025 vor utiliza aceeași infrastructură electorală pentru a asigura eficiența și corectitudinea procesului. De asemenea, plata personalului implicat în organizarea alegerilor va fi redusă cu 25% față de alegerile anterioare. Alegătorii din străinătate pot opta pentru votul prin corespondență, înregistrându-se în Registrul electoral printr-un formular online disponibil pe site-ul AEP.

Aceste reglementări asigură un cadru modernizat și transparent pentru desfășurarea alegerilor prezidențiale, aliniat cerințelor europene privind publicitatea politică și procesul electoral.

Ce spunea premierul Ciolacu despre modificările aduse în Ordonanţă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că în momentul în care într-o ţară care organizează alegeri se încheie alegerile, procesul electoral nu mai continuă pentru cetăţenii acelui stat, dar care se află în străinătate.

El a adăugat că prin această decizie nu s-a răzbuna pe nimeni şi că nu are de ce să se răzbune. Ciolacu a precizat că România a făcut eforturi pentru ca cei din diaspora să poată vota şi a fost mărit numărul de secţii de votare, dar şi perioada când se poate vota, de la o zi la trei zile.

”Suntem cu toţii liberi să spunem tot ceea ce dorim. E normal ca liderii opoziţiei să critice puterea. Aşa funcţionează democraţia. În al doilea rând, Guvernul României, eu sunt primul ministru, nu sunt iniţiatorul acestui…. Iniţiatorul a fost AEP-ul şi Ministerul de Interne. Ştim cu toţii că în diaspora, românii din diaspora au drept de vot timp de trei zile în comparaţie cu românii din România pentru sunt distanţele mari. Cel puţin la ultimile alegeri s-a dublat numărul de secţii de vot, încercând ca românii să nu se deplaseze mai mult de 10 – 20 de kilometri de secţia de vot”, a afirmat Ciolacu. 

TEXTUL INTEGRAL AL ORDONANȚEI POATE FI CONSULTAT AICI.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza