„In vino veritas”, care se traduce „În vin e adevărul”, este o expresie celebră latină care datează de peste 2.500 de ani. Nu se gândea poetul grec al antichității Alceu că sintagma sa va consacra vreme de milenii expresii în care oamenii și-au găsit argumentarea. La fel în cazul nostru când am încercat să descoperim mai multe despre Transilvania. În ce se ascunde amprenta acestui spațiu unic al Europei? Chiar și în vin. Fapt pe care l-am încercat la propriu la Crama Jelna din județul Bistrița Năsăud.
La Jelna am ajuns pentru prima dată să vedem Biserica Evanghelică, unde a fost descoperită una dintre cele 4 copii după capodopera pictorului Giotto. Un edificiu care vorbește prin toată structura sa despre istoria acestei părți de țară. Dar nu avea să fie singura noastră întâlnire cu acest spațiu. Am revenit la Jelna pentru a descoperi mai mult. Nu știu din ce motiv dar aici, în acest județ de graniță al provinciei istorice, unde mixtul civilizației săsești, maghiare și românești s-a conservat plenar, aroma Transilvaniei este percepută mult mai clar. Abia aici îți dai seama de moștenirea culturală pe care o avem.
Drumul nostru s-a oprit de astă dată în încăperile singurei crame montane din România, undeva la 5 km de Bistrița. Animați mai degrabă de gustul ademenitor al vinului, am aflat povești superbe despre loc, despre oameni și despre istorii pe care le cunoaștem încă atât de puțin. Impresia imediată a fost aceea a unei crame artizanale, de familie, în care pasiunea și credința pentru o activitate ce se întâmplă de sute de ani pe aceste dealuri din nord-estul Transilvaniei se observă din felul cu care gazda noastră vorbește despre bucuria facerii vinului.
L-am gustat pe cel roșu. Nu-mi cereți detalii tehnice. Sunt doar un iubitor al bunului gust. Aroma, gustul clar, robustețea licorii bahice de aici m-au împins ușor la un pahar de vorbă întins pe mai multe ceasuri cu enologul Cramei Jelna, Darius Pripon. Aproape la fiecare picătură am gustat din cultura și povestea acestui spațiu. De pildă, mi-a plăcut teribil să ascult cum din 1520 datează însemnări despre meșterul Petru Murator care a pictat biserica care a fost plătit apoi în butoaie cu vin de Jelna. Așa am aflat că această cramă, crama de azi, a fost înființată în 1992. Pe o suprafață de 26 de ha se produc anual 80 000 de litri de vin. Iar soiurile de struguri cultivate sunt: Fetească Albă, Fetească Regală, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Traminer Roz, Pinot Gris, Neuburger, Riesling Italian, Chardonnay. Printre brand-urile cramei numărându-se astfel Crama Jelna – Amprenta Transilvaniei și Dealu Negru by Jelna.
Întâlnirea a fost o provocare de la un capăt la altul. Istorie împletită cu actualitate. Concluzia i-o las lui Păstorel Teodoreanu, cu a sa epigramă celebră:
„In vino veritas – se zice,
Deci cine nu bea de fel
Nu are nicio legătură,
Nici cu vinul, nici cu… el!”
Fără loc de tăgadă, impresia a fost că la Jelna am descoperit amprenta Transilvaniei!