(P) Cum se montează un tablou electric?

by Oana Spiru

Pentru a avea mereu o casă protejată și a ține în siguranță cablurile electrice și întrerupătoarele, aveți nevoie de un tablou electric. Acest tablou are rolul de a împiedica incendiile sau scurtcircuitele nedorite, prin oprirea automată a curentului în situații neprevăzute. Dacă vă mutați la casă nouă, sau poate vă doriți să modernizați locuința actuală, poate fi necesar să schimbați și panoul de siguranțe, pentru o circulație a cât mai bună a electricității. Dacă vă doriți să montați un panou de unul singur, în rândurile ce urmează vă vom îndruma în câțiva pași simpli. Țineți însă cont de faptul că vă recomandăm să cereți ajutorul unui profesionist calificat, pentru a nu întâmpina probleme. Însă, dacă fie sunteți pasionat de domeniu, sau poate sunteți deja priceput și ați mai montat astfel de aparate în casă, atunci stați fără griji, fiindcă vă veți descurca.

Înainte de a vă enumera pașii de montare, vrem să vă menționăm faptul că tablourile electrice pot fi de mai multe tipuri, și anume: montate în zidărie sau aparente, cu întrerupătoare principale ce opresc curentul din casă, și cu siguranțe fuzibile sau automate. Tablourile aparente sunt cele mai des întâlnite la noi și se remarcă prin montarea cu șuruburi în perete. Acestea pot fi foarte ușor trecute cu vederea dacă materialele din care sunt confecționate au aceeași culoare ca vopseaua pereților. Astfel, design-ul interior nu va fi afectat. Cât despre siguranțe, trebuie să știți că cele fuzibile se ard la un scurtcircuit, pe când cele automate, după cum sugerează și numele, se vor opri automat, nelăsând aparatul să se scurtcircuiteze. După ce aflați mai multe sfaturi din mediul online sau de la profesioniști, suntem siguri că veți alege panoul potrivit. Acum putem trece la montat!

Primul pas în montarea unui tablou electric este pregătirea uneltelor. Nimeni nu poate începe o treabă fără ustensilele necesare, așa că, în cazul unei astfel de montări, aveți nevoie de: clește de cabluri electrice, dezizolator de cabluri, șurubelnițe și bormașină. De obicei, aceste unelte se găsesc deja în casele românilor pregătiți, însă dacă nu dispuneți de ele, puteți naviga mediul online pentru a cumpăra un kit de instalare potrivit. După ce v-ați pregătit ustensilele, continuați prin a opri alimentarea la curent. Este foarte important să lucrați numai cât timp electricitatea din toată locuința este oprită. Nu ne dorim accidente. Urmează să vă pregătiți și materialele pentru montare, și anume: siguranțele automate, paratrăsnetul, baretele de conexiune și întrerupătoarele. Acum că aveți toate cele necesare, puteți trece la montat.

Al doilea pas în montarea unui panou de siguranțe este etichetarea și gruparea liniilor de alimentare electrică. Aceste linii trebuie etichetate pentru a evita confuzia și instalarea lor la segmentul greșit. Ele sunt împărțite pe mai multe grupuri de consum, cum ar fi linii de alimentare pentru iluminat, sau pentru prize obișnuite ori prize cu mai mulți amperi. Urmați cu atenție instrucțiunile din cutie pentru a înțelege mai bine întregul proces.

Al treilea pas constă în montarea carcasei și a materialelor. Aici vă veți folosi de uneltele menționate mai devreme, pentru a fixa cu grijă carcasa tabloului pe perete. La acest pas, nu veți întâmpina dificultăți, deoarece o veți putea prinde ușor cu ajutorul bormașinii sau a unei șurubelnițe. Continuați prin a monta pe șine metalice paratrăsnetul și câte o siguranță pentru fiecare grup de consum, în lăcașele potrivite. Iar la final adăugați întrerupătoarele, pentru protecția casei sporite.

Continuăm cu al patrulea pas, care constă în racordarea circuitelor. Veți avea nevoie de baretele de conexiune menționate anterior, precum și de o șurubelniță. Cu ajutorul acestor barete, veți conecta cablurile grupurilor de consum la siguranțele fază și nul aferente, iar apoi veți face împământarea. Și aici este necesar să urmați instrucțiunile din cutie.

Ultimul pas în montarea tabloului electric este aplicarea panoului frontal și punerea sa în funcțiune. Montați ușa tabloului astfel încât circuitele să fie acoperite și restabiliți alimentarea casei cu electricitate prin ridicarea manetelor de siguranță. Acum, nu mai trebuie decât să verificați dacă fiecare grup de consum funcționează și să vă mândriți cu munca depusă. Veți avea parte de lumină, internet și curent în toată casă, după o instalare reușită.

Acum ajunși la final, sperăm că articolul nostru v-a fost de folos și că veți reuși să instalați de unul singur un panou de siguranțe. Iar dacă întâmpinați probleme, nu ezitați să apelați la ajutor profesionist, pentru siguranța tuturor.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza