Rezultatele optime în tratamentul bolii varicoase depind foarte mult de investigațiile efectuate anterior intervenției. La ora actuală nu este admis ca un pacient să fie tratat de varice printr-o simplă examinare clinică fără să se efectueze cel puțin o ecografie Doppler a membrelor inferioare. Deoarece sunt situații mai speciale, cum ar fi spre exemplu cazul femeilor multipare cu varice prin reflux pelvian, unde intervenția chirurgicală cu crosectomie este contraindicată, sau în cazul pacienților cu varice secundare cauzate de un sindrom obstructiv al sistemului venos profund, intervențiile pe sistemul venos superficial sunt sub semnul întrebării. Uneori sunt necesare investigații suplimentare precum: venografie, pletismografie, CT venografie cu reconstrucție 3D, mai ales în patologia venoasă profundă, unde abordarea terapeutică și succesul tratamentului depind de aceste examinări mai complexe. Mai multe detalii gășiți pe operație laser varice cluj
Ecografia Doppler venoasă a membrelor inferioare.
Este examinarea de prima intenție și probabil cea mai importantă în patologia venoasă, care în prezent este destul de accesibilă în multe centre medicale și se efectueză foarte frecvent. Reprezintă investigația esențială ca diagnostic atât în patologia cronică a insuficienței venoase cât șiîn bolile acute ca tromboza venoasă profundă sau tromboflebita superficială. Avantajele ecografiei sunt în primul rând ca metodă: este non-invazivă și se poate aplica tuturor pacienților care au indicație, accesibilitate bună, rapidă, costuri relativ scăzute , posibilitatea repetării de câte ori este necesară. Sensibilitatea diagnosticului la examinarea ecografică Doppler se apropie de 95% dacă este efectuată de un medic cu experiență având și aparate de generație mai nouă.
Care sunt structurile anatomice care se examinează ecografic? Sistemul venos superficial se verifică cel mai frecvent, adică venele care se îmbolnăvesc și produc varice, Vena Safenă Internă (VSI) și Vena Safenă Externă (VSE) , desigur se urmăresc și alte vene comunicante (care comunica între cele două vene), sau venele perforante (care comunică între sistemul venos superficial și sistemul venos profund). Care sunt elementele patognomonice specifice bolii varicoase? Sensul circulației sângelui și funcția valvulară reprezintă elementele importante care stabilesc diagnosticul și indicația tratamentului. Fiziologic, venele colectează sângele bogat în dioxid de carbon și alți cataboliți, îl transporta apoi înspre inimă și plămâni unde este filtrat, astfel sensul circulației sanguine este dinspre periferie spre centru, iar venele au în structura lor valve unidirecționale care nu permit căderea liberă a sângelui datorită gravitației. În varice aceste valve nu funcționează corect, ceea ce va duce la inversarea sensului circulației sangvine cu apariția refluxului și a stazei venoase având ca rezultat dilatația venei. Ecografic se poate urmări sensul circulației sângelui, iar în caz de reflux se confirmă boală varicoasă. Alt element important este localizarea valvei bolnave sau așa zis ”punctul de scăpare” care cel mai frecvent este valva ostială, locul unde VSI se varsă în vena femurală. Urmează măsurarea diametrului venei care în mod normal variază în funcție de nivel sau porțiune, de exemplu la crosa VSI are valori de până 6 mm, iar la nivelul trunchiului valorile normale variază între 3-4 mm. Conținutul venei – ecografic vena se evidențiază ca un tub cilindric ce conține lichid, iar la apăsare se colabează ușor, în cazul în care venă este rigidă nu se colabează și conține un material ecogen itraliminal, în acest caz intră în discuție o tromboză venoasă. După ce a fost explorat sistemul venos superficial urmează examinarea axului venos profund, unde la fel se urmărește conținutul venei, sensul circulației sângelui, diametrul, dacă sunt variante anatomice sau malformații congenitale. Există situații unde explorarea ecografică nu ne oferă informații suficiente sau nu poate vizualiza cu acuratețe venele profunde și atunci se apelează la examinări mai complexe ca CT, venografie cu reconstrucție 3D.
De remarcat este faptul că medicul care face examinarea cunoaște foarte bine anatomia, astfel recunoaște cu ușurință ecografic aceste structuri și descrie cu amănunte unele particularități care sunt importante pentru chirurg. Cel mai recomandat ar fi ca chirurgul care efectuează intervenția să asiste la ecografie sau să efectueze el însuși examinarea pentru rezultate optime în ceea ce privește intervenția chirurgicală. Sunt situații unde fără ecografie nu se pot efectua procedurile minim-invazive ca EVLA (ablația termică endovenoasă cu laserul), radiofrecvența sau UGFS (scleroterapia cu spumă sub ghidaj ecografic).
În multe țări din Europa sunt subspecialități ca de exemplu flebologia, unde medicul examinează clinic și paraclinic pacientul cu varice, deține tot arsenalul de tratament necesar în boala varicoasă, și de multe ori se adaptează în funcție de particularitatea cazului pentru a avea rezultate optime în tratarea varicelor.
Sănătatea ta este prioritatea noastră.
CLINICA PROVIVAMED – operație varice laser cluj
Dr. Mironescu Vitalii