Pact Naţional pentru Cercetare, susţinut de mai multe universităţi

by admin

Un Pact Naţional pentru Cercetare a fost iniţiat de Asociaţia Ad Astra şi este susţinut de principalele universităţi din ţară. Iniţiatorii speră ca propunerile să fie asumate de către partidele parlamentare și de către toate instituțiile relevante în domeniu.

Printre propunerile asociaţiei se numără evaluarea transparentă a performanței științifice, alocări bugetare care să crească anual, o schemă de finanțare bazată pe meritocrație, mai mulți cercetători și o finanțare predictibilă pentru competiții. Inițiativa pleacă de la estimarea că “există riscul, pe termen mediu și lung, ca generațiile viitoare formate în țară să fie din ce în ce mai puțin competitive pe piața muncii, atât la nivel național, cât și internațional”, după cum arată Ad Astra într-un comunicat.

Scopul pactului se bazează pe 5 obiective strategice:

  • Evaluarea transparentă a performanței științifice a tuturor institutelor de cercetare din țară, inclusiv a Institutelor Naționale de Cercetare și Dezvoltare, a institutelor de cercetare ale Academiei Române și a sistemelor de cercetare din universități
  • Creșterea progresivă a alocărilor bugetare anuale pentru Cercetare și Dezvoltare până la 1,5% din PIB în 2025
  • Asigurarea unei scheme de finanțare stimulante, atât la nivelul institutelor de cercetare, cât și la nivelul cercetătorului, bazată pe principii exclusiv meritocratice.
  • Creșterea graduală a numărului de cercetători prin încurajarea tinerilor absolvenți să devină cercetători
  • Asigurarea unei finanțări multianuale și predictibile pentru competițiile anuale

„Sunt idei pe care Universitatea noastră, ca universitate de cercetare avansată, prezentă în mod constant în cele mai importante rankinguri care iau în considerare calitatea actului de cercetare, le-a susținut și le susține puternic, idei care prin stimularea cercetării pot duce la inovare și de aici la creșterea competitivității țării, cu impact final asupra bunăstării populației. Așteptăm și urmărim cu atenție să vedem și angajamentul politic public în acest sens din partea principalelor partide politice, dincolo de declarațiile lor informale de susținere”, a afirmat rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Şi Universitatea de Vest din Timișoara, prin rectorul Marilen Pirtea, a anunțat că sprijină demersul Asociației Ad Astra: “Este nevoie, într-adevăr, ca domeniul cercetării să devină o prioritate strategică a României, dacă nu dorim să rămânem un simplu exportator de oameni valoroși, care să-și găsească consacrarea într-o altă țară.”

Cei care au iniţiat Pactul Național pentru Cercetare vor desemna o comisie care să monitorizeze aplicarea acestuia şi să prezinte anual în Parlamentul României un raport privind progresele în realizarea celor cinci obiective strategice.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza