Numărul femeilor care nasc înainte de termen a crescut considerabil în ultimul an în România, iar nevoia de incubatoare este tot mai mare. La nivel național se vorbește despre o lipsă acută de incubatoare. Conform digi24.ro, 40% dintre copiii născuți cu probleme nu primesc îngrijirile corespunzătoare în România din lipsă de aparatură. Asta înseamnă că nu au șanse să supraviețuiască. Ei ar trebui să ajungă în maternități care pot oferi îngrijiri complexe, dar locurile la ATI sunt numărate.
Conform Profesorului Universitar Obstetrică-Ginecologie, Dr. Florin Stamatian, la nivelul județului Cluj nu lipsa incubatoarelor este problema ci lipsa personalului care să se ocupe de prematuri.
„Incubatoare nu vor fi niciodata 100%. Sunt perioade în care e nevoie de mai multe, într-adevăr. Problema e că nu sunt asistente, la fiecare incubator trebuie sa fie o asistenta. De incubatoare nu cred că e așa o criza. Cel puțin la Cluj nu este o problema cu incubatoarele, avem incubatoare de abia te învârți printre ele, dar, într-adevăr, avem și foarte mulți copii născuți prematur”, declară declară pentru Servus, Cluj!, Dr. Florin Stamatian.
Îngrijirea unui nou-născut în ATI costă 1.000 de euro pe zi. Prin Planul Naţional de Rezilienţă vor fi alocate 80 de milioane de euro pentru secţiile ATI nou născuți.
Cum poate incubatorul să salveze vieți
După naștere, prematurul va stă închis într-un incubator unde aerul este menținut cald, pentru a-l ajută pe micuț să își mențină temperatura normală a corpului. Mai târziu, când starea micuțului va permite, personalul medical de la unitatea de terapie intensivă neonatala va permite mamei să își țină bebelușul în brațe.
Tot în această secție specială, semnele vitale ale bebelușului sunt monitorizate. Sunt atașați anumiți senzori pe corpul micuțului, pentru a se monitoriza tensiunea arterială, ritmul cardiac, respirația și temperatura. Un ventilator special poate fi folosit, pentru a-l ajută pe bebelușul prematur să respire.