Panouri fotovoltaice montate pe clădirile publice din Cluj-Napoca. Emil Boc: “Clujul are ca obiectiv să fie primul oraș din România, care să fie neutru din punct de vedere climatic”

by Bianca Baraboi

Primăria Cluj-Napoca a derulat în acest an un amplu program finanțat cu fonduri norvegiene(85%) de montare panouri fotovoltaice pe clădirile publice ale municipiului.

Patru clădiri publice din oraș au fost dotate cu sute de panouri fotovoltaice, echivalentul plantării a 3300 de copaci pe an. Primarul Emil Boc, alături de viceprimarii Dan Tarcea și Olah Emese, a făcut azi prezentarea panourilor montate pe clădirile publice din oraș. Doar pe acoperișul Parkingului Hașdeu au fost montate 115 panouri fotovoltaice, cu o putere de 395 KW.

Emil Boc, primar Cluj-Napoca: Clujul are ca obiectiv să fie primul oraș din România, care să fie neutru din punct de vedere climatic, și să fie între primele 100 de orașe din Uniunea Europeană care să atingă acest obiectiv până în 2030, conform planului asumat, cu Comisia Europeană. Pentru a atinge acest obiectiv de a fi un oraș neutru din punct de vedere climatic, asta înseamnă că trebuie să diminuezi gazele cu efecte de sere din oraș, adică să diminuezi poluarea cât mai mult cu putință, prin montarea de panouri fotovoltaice, prin modalități alternative de transport la mașină, prin reabilitarea clădirilor de locuit, prin plantarea de arbori și amenajarea de spații verzi, prin amenajarea de spații pietonale cât mai multe, adică prin eliminarea tututor acelora care produc poluare. Doar aceste panouri, de pe aceste patru clădiri, reprezintă echivalentul a 3300 de copaci plantați pe an, sau 2 milioane 2 sute de mii de kilometri parcurși cu o mașină electrică, pe baza energiei produse de aceste panouri fotovoltaice.

Până în prezent au fost montate panouri pe patru clădiri din oraș: Parkingul Hașdeu, Parkingul Mărăști, Liceul Teologic Adventist “Maranatha” și Școala Gimnazială “Ion Agârbiceanu”.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza